Най-малко 15 офицери, обучавани от САЩ, са участвали в 12

...
Най-малко 15 офицери, обучавани от САЩ, са участвали в 12
Коментари Харесай

15 обучени от Пентагона африкански офицери извършиха 12 преврата

Най-малко 15 офицери, обучавани от Съединени американски щати, са взели участие в 12 преврата в Западна Африка и в страни от геостратегическия регион Сахел по време на „ войната против тероризма “. Това заяви Институтът Куинси - основан във Вашингтон мозъчен концерн.  Лидерите на последния прелом – в Нигер, също са минали американска военна подготовка.
Списъкът на мозъчния концерн с имената на офицерите-превратаджии включва военни от: Буркина Фасо (2014, 2015 и два пъти през 2022 г.); Чад (2021); Гамбия (2014 г.); Гвинея (2021 г.); Мали (2012, 2020, 2021); Мавритания (2008 г.); и Нигер (2023 г.).
Най-малко петима водачи на последния прелом в Нигер са получили американско образование. Те от своя страна назначиха петима подготвени от Съединени американски щати членове на нигерските сили за сигурност, които да служат като губернатори.
„ Ако образоваме лица, които правят недемократични преврати, би трябвало да задаваме повече въпроси за това по какъв начин и за какво се случва това “, споделя Елизабет Шакълфорд, старши помощник в Чикагския съвет по световни въпроси и водещ създател на новопубликувания отчет „ По-малкото е повече: нова тактика за американска помощ за сигурност в Африка “.
Авторите на разбора предизвестяват: „ Съединени американски щати рискуват да изгубят битката си в Африка, като съперниците им бързо запълват празнината “.
Докладът беше оповестен след военния прелом в Нигер. Африканската страна е получила към 500 милиона $ американска помощ от 2016 година насам. Превратът освен е осъществен от военни, подготвени от Съединени американски щати, само че и те отхвърлиха да изпълнят американските претенции, откакто взеха властта.
Посещението на американския заместник-държавен секретар Виктория Нюланд в Нигер по-рано този месец се оказа неефикасно. Нещо повече - военните водачи на Нигер са дали на посланиците на Франция и Съединени американски щати 48 часа да изоставен страната. По-късно Съединени американски щати отхвърли тази информация, а Франция съобщи, че не може да извършва претенции на „ превратаджии “.
„ Политиката на Съединени американски щати в Африка прекомерно дълго залагаше на краткосрочната сигурност в ущърб на дълготрайната непоклатимост, като даде приоритет на даването на военна помощ и помощ в региона на сигурността “, се споделя в отчета. „ Тази тактика нито създаде сигурност в Африка, нито понижи заканите за Съединени американски щати и техните ползи “.
„ Проблемът е, че Съединени американски щати би трябвало да бъдат по-селективни при отпущането на военната си помощ, да засилят държавния контрол и да одобряват по-всеобхватен метод за поддръжка на африканските народи. Залогът са полезностите и репутацията на Съединени американски щати “, се акцентира в отчета.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР