Най-малко 15 души са били убити в сряда по време

...
Най-малко 15 души са били убити в сряда по време
Коментари Харесай

Атентат на Ислямска държава в Иран е довел до десетки загинали и ранени

Най-малко 15 души са били убити в сряда по време на нахлуване против основен шиитски мюсюлмански храм в Южен Иран. Това оповестиха държавни медии в четвъртък, като групировката " Ислямска страна " (ИД) пое отговорност за нападението.

Държавната телевизия заяви, че има и най-малко 19 ранени. Нападението е осъществено от един стрелец по време на вечерна молитва в мавзолея Шах Чераг в град Шираз. Иранските управляващи оповестиха, че са арестували причинителя.

Според първични известия е имало 13 убити и 40 ранени, а нападателите са били трима. По-късно ръководителят на локалното правораздаване Казем Мусави сподели пред държавната телевизия, че " единствено един терорист " е взел участие в тази офанзива.

Нападателят е " стрелял безсистемно по богомолците ", събрали се в светилището съгласно изказване на локалния губернатор Мохамад-Хади Имание пред държавната телевизия.

Иранският президент Ебрахим Раиси даде обещание " сериозен отговор ". Външният министър Хосейн Амир-Абдолахян сподели, че Техеран ще предприеме дейности против " терористи и задгранични намесници ".

" Това закононарушение направи изцяло ясни злокобните планове на поддръжниците на терора и насилието в Иран. Има надеждна информация, че враговете са изготвили многопластов план, с цел да създадат Иран неустойчив ", сподели Амир-Абдоллахян в изказване, предадено от държавните медии.

" Ислямска страна " е поемала отговорност и за предходни офанзиви в Иран, в това число смъртоносните двойни офанзиви през 2017 година, ориентирани против Народното събрание и гробницата на създателя на ислямската република аятолах Рухола Хомейни.

Атаката беше осъществена в 40-ия ден от всеобщите митинги, почнали след гибелта в полицейския арест на Махса Амини. 22-годишната жена умря в полицейски арест в Техеран на 16 септември, откакто беше задържана три дни по-рано за „ погрешно “ носене на хиджаб.

Смъртта ѝ, която съгласно публични е била в резултат на сърдечен удар, провокира вълна от митинги в градове в цялата страна, посрещнати от управляващите със сурови репресии, които съгласно основаната в Осло група Iran Human Rights са умъртвили минимум 215 души, в това число 27 деца.

В сряда стотици мъже и дами се събраха на гробището Аичи в Сагез, родния град на Амини в западната провинция Кюрдистан, макар заканите от страна на службите за сигурност, които блокираха придвижването на входа на града, принуждавайки хората да вървят пешком до гробището.

Иранската полуофициална осведомителна организация ISNA заяви, че към 10 000 души са се събрали на мястото. Също по този начин се оповестява, че интернет е бил пресечен в Сагез на фона на конфликти сред силите за сигурност и опечалени.

Hengaw, основана в Норвегия група, която следи нарушаванията на правата в кюрдските райони на Иран, също сподели, че силите за сигурност са употребявали сълзотворен газ и са стреляли по протестиращите, които са се събрали в града. Твърдението не може да бъде без значение доказано.

Ирански служащи и притежатели на магазини в цялата страна също се причислиха към общонационалните митинги в сряда.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР