Най-малко 12 експлозии прогърмяха край руска военновъздушна база на анексирания

...
Най-малко 12 експлозии прогърмяха край руска военновъздушна база на анексирания
Коментари Харесай

Един загинал при серия взривове на руско военно летище в Крим

Най-малко 12 детонации прогърмяха край съветска военновъздушна база на анексирания полустров Крим.

Засега не е ясна съответната причина за детонациите във военното летище, където се намира учебно-тренировъчният комплекс " Нитка " и хранилища за муниции наоколо до курортните градове Саки и Новофедоровка.

Ръководителят на Република Крим Сергей Аксьонов заяви, че един човек е умрял. Според данни на локалното здравно министерство пет души са ранени, измежду които и деца.

От съветското министерство на защитата отхвърлят версията за офанзива и обясниха детонациите с експлозия на авиационни муниции.

В комплекса " Нитка " се тренира политане и кацане на палубата на самолетоносачи. До 2014 година, преди Русия да анексира Крим, на летището бе ситуирана част от военната авиация на Украйна.

Взривовете

Във вторник, 9 август, в региона на проехтели серия гърмежи. Местните поданици оповестяват, че са видели черен пушек, издигащ се от съветската военна авиобаза, съобщи Ройтерс.

Разстоянието сред кримското населено място и най-близките позиции на украинските войски в Херсонска област е над 200 км.



Засега няма публични известия за наличие на украински военни елементи в региона или задействане на ракети със съответната далекобойност, доставени от западни страни.

Руското министерство на защитата съобщи, че към 15.20 ч. место време на територията на летище " Саки " в региона на Новофедоровка, на площадка за депозиране са се детонирали няколко авиационни боеприпаса.

По данни на министерството намиращата се на летището авиационна техника не е повредена.

" Предприети са ограничения за потушаване на зародилия пожар и изясняване на аргументите за гърмежа ", се споделя в известието.

Военнослужещи на място декларирали, че базата не е била подложена на обстрел.

Според очевидци, представени от украинската организация УНИАН, са нанесени вреди на жилищни здания в региона на военната база.

Летище " Саки " е употребявано от съветски бойни самолети, с цел да бомбардират Запорожка, Херсонска и Николаевска област в Южна Украйна, отбелязва УНИАН.

В Сакски регион на Крим е оповестена евакуация, заяви ТАС. Засега украинските управляващи не са коментирали случая.

Руските войски напредват постепенно в Донбас

Междувременно съветските войски не престават да напредват постепенно в Донбас със сухопътни сили, въздушни удари и артилерия като част от огромната си атака за завладяване на Източна Украйна. В същото време Киев твърди, че войските му оказват гневна опозиция и удържат ситуацията.

Самоназначилият се водач на самопровъзгласилата се Донецка национална република Денис Пушилин сподели, че настъплението на проруските сили в Донбас се развива в северна посока, като боевете се водят в покрайнините на Бахмут и Соледар.

Според последната разследваща информация на Министерството на защитата на Англия нападението на Русия против град Бахмут в Източна Украйна е най-сериозният ѝ прогрес в района на Донбас през последния месец. Въпреки това обаче съветските сили са навлезли единствено 10 км за това време, до момента в който в други райони на Донбас настъплението върви още по-бавно - единствено 3 км за 30 дни – " съвсем сигурно доста по-малко от плануваното ".

Денис Пушилин съобщи, че ДНР води договаряния с Пхенян за привличане на строители от Северна Корея, които да оказват помощ за възобновяване на окупираната територия. Пушилин сподели още, че ще има " открит арбитражен съд над военните нарушители на Украйна ", като първият ще се организира в Мариупол, който ще включва и показанията на " азовците ".

Кирил Стремоусов, зам.-ръководител на наложената от Русия военно-цивилна администрация в окупираната Херсонска област на Украйна, пък съобщи, че Херсонска област е подготвена да отрази опитите за нахлуване на украински бойци, в случай че бъде дадена такава незаконна заповед.

Междувременно още два кораба за транспорт на зърно отплаваха от украинското пристанище Черноморск във вторник като част от договорката за деблокиране на украинския морски експорт. Ocean Lion, който отпътува за Южна Корея, транспортира 64 720 тона царевица, до момента в който Rahmi Yağcı транспортира 5300 тона слънчогледов шрот за Истанбул. Четири кораба, напуснали Украйна по-рано, са закотвени покрай Истанбул и ще бъдат инспектирани във вторник, заяви турското министерство на защитата.

Беларус, където съветските войски бяха ситуирани, с цел да проведат взаимни учения, преди да нахлуят в Украйна от север през февруари, разгласи, че ще организира военни учения с бойна пукотевица през август.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР