Най-малко 1 млн. души излязоха по улиците на Париж и

...
Най-малко 1 млн. души излязоха по улиците на Париж и
Коментари Харесай

Над 1 млн. французи протестираха срещу пенсионната реформа на Макрон

Най-малко 1 млн. души излязоха по улиците на Париж и други градове във Франция, с цел да стачкуват против проектите на президента Еманюел Макрон да увеличи пенсионната възраст, оповестява " Асошиейтед прес ".

На фона на всеобщата проява, френските профсъюзи оповестиха нови стачки и митинги на 31 януари, като дадоха обещание да се опитат да накарат държавното управление да отстъпи от проектите си за увеличение на пенсионна възраст от 62 на 64 години. Макрон твърди, че мярката е нужна, с цел да се резервира финансовата жизненост на пенсионната система, само че съгласно синдикатите тя заплашва мъчно извоюваните права на служащите.

Президентът регистрира публичното неодобрение по тематиката, само че съобщи, че " би трябвало да създадем тази промяна ", с цел да " спасим " френските пенсии.

" Ще го създадем с почитание, разговор, само че и с увереност и отговорност ", добави той.

По време на митингите се наложи полицията за битка с безредиците да употребява сълзотворен газ поради няколко дребни случая. Полицията в Париж заяви, че 38 души са били арестувани поради вълнения.

В страна със застаряващо население и възходяща дълготрайност на живота, където всеки получава държавна пенсия, държавното управление на Макрон твърди, че промяната е единственият метод да се резервира платежоспособността на системата. Профсъюзите оферират вместо това да се вкара налог върху богатите или да се усилят вноските от заплатите на работодателите, с цел да се финансира пенсионната система.

Заради плануваната промяна за първи път от 12 години. Стачките съществено нарушиха превоза, учебните заведения и други публични услуги в цяла Франция.

Министерството на вътрешните работи заяви, че повече от 1,1 млн. души са протестирали, в това число 80 хиляди в Париж.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР