Най-малките ОС в държавата са 11-членни, те набъбнаха двойно за

...
Най-малките ОС в държавата са 11-членни, те набъбнаха двойно за
Коментари Харесай

Обезлюдяването изяде по 10 съветници за Русе и Стара Загора, режат бройката в над 40 общини

Най-малките Оценка за съвместимост в страната са 11-членни, те набъбнаха двойно за десетилетие - хората се топят

 

Близо 30 хиляди българи пробваха да станат общински съветници и да ръководят своя град на локалните избори преди 4 година Колко ще са претендентите на вота тази есен още не се знае, само че сигурно

те ще се борят за по-малко места

След като броят депутатски мандати бе преизчислен на база на последното броене на популацията, в този момент това ще се случи и с мандатите на съветниците.

През 2019 година българите трябваше да избират сред 29 515 претенденти. Но тогава популацията на страната бе с близо 845 хиляди повече. За десетилетие хората у нас са се стопили до 6 447 710 души, сочат данните на Национален статистически институт към 31 декември 2022 година

За първи път в историята на преброяванията всички огромни градове губят население. 10-те най-големи са намалели приблизително с 6%, само че по-голяма е динамичността надолу - доста излязоха от 100-хилядниците. Това води до съществени разбърквания в представителните органи на тяхното самоуправление.

За общините с по-малко население спадът е приблизително с по 4-ма съветници. Големият удар е за тези, които при предходното броене са имали над 160 хиляди поданици, а в този момент са паднали под тази линия и губят 1/5 от мандатите.

Бройките с какъв брой съветници разполага дадена община са написани в Закона за локалното самоуправление и локалната администрация:
в случай че жителите са до 5000, те излъчват 11 представители в градския парламент до 10 хиляди поданици избират 13 съветници община с население над 20 хиляди души се ръководи от 17-членен Оценка за съвместимост сред 20 и 30 хиляди поданици излъчват 21 общинари 29 са, в случай че популацията е сред 30 и 50 хиляди души жителите на 100-хилядна община избират 37 съветници, а в случай че са сред 100 и 160 хиляди - 41 всички останали по-големи общини се ръководят от 51 съветници, единствено Столичната, която обгръща 1,2 млн. население, избира 61.
България е разграничена на 265 общини с общо 3159 кметства. Според данните на Национален статистически институт

142 от общините (близо 12%) са с население под 10 000 души,

което значи, че съветниците им ще са най-много 13.

Местата за общинари се дефинират на база на популацията към 4 август - датата, на която президентът Румен Радев обнародва указа си за насрочване на изборите за локална власт за 29. Х. ЦИК одобри решение, съгласно което до 11 септември всички общински изборни комисии (ОИК) би трябвало да дефинират броя на мандатите за съветници.

Няма смяна в най-големите общини в България - Столичната, Пловдив и Варна, чиито поданици също така единствени избират и районни кметове.

В други обаче спадът на популацията ще отреже и креслата в Оценка за съвместимост.

Според последното броене рекордьорът по загуба на поданици е Русе -

намалял е с към 60 хиляди души, което съставлява загуба на 32,7% от популацията му. И защото към този момент там не живеят над 160 хиляди души, общинският му съвет пада на 41 членове вместо досегашните 51.

Сериозен е и ударът за Стара Загора, където съветниците също се обрисува да паднат с 10 души от сегашните 51.

И Пазарджик е в тази обстановка - губи поданици и те към този момент няма да избират 41 съветници, а единствено 37.

С близо четвърт пък са намалели за 10 година хората, избрали община Видин за собствен дом. Така съветниците там също ще бъдат орязани до 29 вместо досегашните 33.

Обезлюдяването в община Кюстендил, която също пада под 50 хиляди население, реже креслата с осем - от 37 на 29.

Съветниците ще са толкоз и в Монтана, само че там редуцирането е единствено с четирима.

С по 4-ма по-малко свои представители в общинския съвет ще излъчат тази есен и жителите на Дупница и на Ловеч.

Хасковлии ще орежат представителството си от 41 на 37 поради популацията, преброено на близо 80 хиляди души.

По-сериозна разлика се обрисува в Благоевград, чийто общински съвет бе огромен колкото хасковския. След актуализацията на данните на Национален статистически институт в него към този момент се водят към 70 хиляди поданици, което им отрежда с осем съветници по-малко.

Бургас, Плевен, Сливен, Велико Търново запазват досегашните си бройки, макар че и тяхното население е в низходящия тренд.

Велико Търново остава с 37 съветници, само че в други от обитаемоте места в общината ще има орязване. Например Горна Оряховица ще остане с 4-и мандата по-малко, тъй като популацията ѝ е едвам 37 475 души, а преди бе в горната рубрика на таблицата с над 50 хиляди В третата по величина община в региона - Свищов, въпросът е същият, само че в случай че продължи да губи поданици с този ритъм, скоро ще падне под 30 хиляди

Със относително непретенциозен, само че неизменен брой съветници остава Севлиево - 29. Петрич пък се изравнява с него, тъй като изпада от графата на общините 50-хилядници и губи четири мандата.

Като цяло трендът, обрисуван от националната статистика след последното броене е, че за 10 години спадът се показва основно в увеличение на броя и относителния дял на дребните и най-малките общини. Тези с под 5000 поданици са нарастнали двойно.

Средно с по една на година са се увеличавали пък тези с население сред 5 и 10 хиляди преди 10 година, само че в този момент и те понижават. Това са тези, които излъчват 13-членни общински препоръки. Броят на най-малките пък е скочил двойно - от 40 към този момент е 83.

Межди 10 хил и 20 хиляди поданици пък са 119 от общините, до момента в който преди 10 година са били с 24 повече. Очаква се след октомври 62 обитаеми места да имат по 17 общинари, а 57 - по 13.
   
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР