Най-малката армия в света. Те са точно 108 души. Командир,

...
Най-малката армия в света. Те са точно 108 души. Командир,
Коментари Харесай

Папската армия - най-малката в света

Най-малката войска в света. Те са тъкмо 108 души. Командир, петима офицери, двама барабанчици и 100 алебардисти. От 500 години задачата им е една и съща – да охраняват папата и неговия дом. Под смешните на тип ренесансови одежди се крият професионални и безмилостни охранители, едни от най-добре квалифицираните в света, бойците от Швейцарската армия. Швейцарските гвардейци ще се отзоват постоянно, когато бъдат призовани, даже с цената на личния си живот. Те охраняват входовете на Апостолическия замък. Почетна стража са на литургиите на папата в базиликата „ Свети Петър “, на аудиенциите на площада, при визитите на публични лица.

По необичайно стичане на събитията 6 май с изключение на на Българската войска, е признат и за ден на Швейцарската армия .

Официалният език на Швейцарската армия е немският. Причината – жителите на кантоните, в които се приказват италиански и френски, нямат езикова преграда и по този начин верността и лоялността им може да бъдат сложени на тестване.

В началото на 16 век папа Юлий II взема решение да сътвори своя лична армия, която да пази папската институция. Той се стопира на швейцарските бойци. По това време страната им е доста бедна и с цел да се изхранват, мнозина отпътуват като наемници в непознати кралски дворове и като бойци в непознати армии. Скоро стават едни от най-прочутите воини в

Условията за банкет на един мъж в Швейцарската армия са: Да е католик, швейцарски жител, да е приключил образованието си и военно образование в Швейцарската войска, да не е фамилен, с неопетнена известност и да е взел първо причестяване, да е под 30 години и да е висок над 174 см.

Униформата е една от най-тежките в света – 4 кг, 154 детайла, шита на ръка по самостоятелните размери на всеки. Първо е била в жълто и черно, а по-късно са добавени синьо, бяло и алено, като всеки цвят има причина да участва. Гвардейците носят сабя, палка, особено копие, алебарда или рапира (за офицерите), меч на талази. Това обаче е единствено показната част. В реалност те са въоръжени много съществено с автоматизирано огнестрелно оръжие, разполагат още с пикантен спрей и газови гранати.

Когато охраняват папата към папамобила, постоянно вземат деца от струпалите се хора и ги дават на папата да ги  целуне и благослови.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР