Най-лошото представяне от десетилетие - така анализаторите от Canalys коментират

...
Най-лошото представяне от десетилетие - така анализаторите от Canalys коментират
Коментари Харесай

Потребителите спряха да купуват смартфони, а телекомите - 5G оборудване. Защо?

" Най-лошото показване от десетилетие " - по този начин анализаторите от Canalys разясняват доставките на смарт телефони в края на 2022 година Според предварителните им данни приказваме за 17% спад през последното тримесечие и общо под 1,2 милиарда устройства, стигнали до пазара през цялата година.

Макроикономическата среда се оказва извънредно комплицирана за производителите им, като от Canalys показват, че търговците подхождат извънредно деликатно с поръчките си и това води до понижените доставки. " Докато търсенето в ниския и междинния клас намаляваше бързо през предходните тримесечия, това във високия клас стартира да демонстрира уязвимост през четвъртото тримесечие. Представянето на пазара мощно контрастира на това през същия интервал на 2021 година, когато видяхме растеж на търсенето и понижаване на снабдителните проблеми ", разяснява анализаторът Рунар Бьорховде.
 Криза на пазара на смарт телефони: спадът продължава
Криза на пазара на смарт телефони: спадът продължава

Акциите на най-големия в света производител на чипове за мобилни телефони се сринаха

Според създателите на разбора през 2023 година не може да се чака бързо и огромно усъвършенстване: " Макар инфлационният напън последователно да отслабва, резултатите от повдигането на лихвените проценти, икономическото закъснение и все по-закъсващият пазар на труда ще понижат капацитета в тази сфера. Това мощно ще повлияе на наситените пазари, в които преобладават устройствата от междинен и висок клас като Западна Европа и Северна Америка ".

На процедура наблюденията на Canalys демонстрират едно - в обстановка на икономическа неустановеност хората не са склонни да влагат в устройства, които не са им директно нужни за работа или за съществени действия в живота и които не са качествено по-добри от тези, с които разполагат и сега.

Затова не е изненада и че Apple става топ производител през Q4 с 25% пазарен дял - устройствата на компанията имат публика, която е извънредно вярна, а също така на пазари като този в Съединени американски щати телекомите доста субсидират другояче много високата цена. Samsung и Xiaomi оформят челната тройка, само че при устройствата и на двете компании се регистрира сериозен спад на търсенето.

Относително положителни са само упованията за Югоизточна Азия поради възобновяване на стопанската система и на туристическата интензивност в Китай.

При мрежите не е по-добре

Шведският производител на телеком съоръжение Ericsson не съумя да реализира заложените си цели за приходите в последното тримесечие на 2022 година, оповестява The Register. Причината - операторите не бързат да вършат огромни вложения в 5G поради неяснотата какво следва за стопанската система.

Резултатът - 34% по-малка облага преди налози на годишна база и съвсем 25% по-малко от предстоящите към 1 милиарда $ за тримесечието. Изпълнителният шеф Бьорье Екхолм признава, че в кратковременен проект обстановката е " несигурна ".

Затова и компанията чака мрежовите оператори " да продължат да употребяват активите си " с оглед макроикономически неподходящите фактори. Както Telecoms.com отбелязва, това значи, че съгласно Ericsson телекомите ще задържат вложенията си в ново съоръжение и ще разчитат на към този момент закупеното най-малко в най-близко бъдеще - най-малко през първата половина на годината.
 Фиксираният интернет през 5G пораства по-бързо от предстоящото
Едно от в действителност потребните приложения на 5G пораства по-бързо от предстоящото

Мобилната мрежа от пето потомство се утвърждава като опция на обичайните кабелни трасета

В доклада на производителя се показва добър напредък в Индия, който обаче не може да компенсира лимитираното търсене на пазари като Северна Америка. Може да се каже, че проблемите при крайните устройства се придвижват към мрежовото съоръжение - 5G занапред ще разкрива своя огромен капацитет, само че сегашните му имплементации не са задоволителни, с цел да накарат както потребителите, по този начин и телекомите да вършат скъпи ъпгрейди в сегашната икономическа обстановка.

Докато потребителският 5G сегмент все още страда от макроикономическата обстановка, от Ericsson насочват погледа си към бизнес потребителите на характерни мрежови решения от пето потомство. Екхолм дефинира тази част от бизнеса като " огромен фактор за дълготрайния напредък " след 2024 година дружно с лицензионните съглашения в нови области като IoT.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР