„Най-лошото е, че пак трябва се опира до едноличното решение

...
„Най-лошото е, че пак трябва се опира до едноличното решение
Коментари Харесай

Георги Киряков: Новото мнозинство демонстрира рефлекси от миналото

„ Най-лошото е, че отново би трябвало се опира до едноличното решение на министър-председателя, което искахме да избегнем, тъй като към този момент сме го гледали “, разяснява Киряков.

Политологът уточни още, че Българска социалистическа партия не би била съгласна с лустрационен текст в съдружното съглашение.

По думите му присъединяване на левицата в обединението ще бъде първият лакмус за качествата и на Кирил Петков и Асен Василев, и на Политическа партия като партия дали ще се оправят с решаването на този спор – „ вътре в обединението има фигури, има и партия, която не може да бъде избрана изцяло като част от идващата смяна “.

Относно линията на държание на Има Такъв Народ в границите на обединението Киряков разясни, че „ това възмездие на Има Такъв Народ може би датира от предходните два Народното събрание “, а в този момент наподобява на вид вътрешно-коалиционен реванш:

„ Вие тогава ни цакахте с това, което ние направихме и предложихме, в този момент пък ние ще ви цакаме с това, което вие оферирате “.

Според политолога наличието на съветници в обособените министерства, което да управляват работата на техните екипи, е „ малоумен инстикт от ръководството на предходните обединения “, където на равнище заместник-министри е трябвало да се управлява дали се съблюдава главната линия.

„ Само че нормално тези хора не направляваха работата на министъра, а единствено направляваха схемите, по които се разпределяха финансови и властови запаси. Абсолютно неефикасно беше това назначение по министерствата на квотен принцип на фрагменти от другите партии, участващи в обединението “, счита Киряков.

Политологът посочи, че има ясно написани в Конституцията механизми за надзор.

В разпределението на управителните позиции в парламентарните комисии Георги Киряков още веднъж вижда инстикт от предишното.

„ Хората, които сега упражняват властта, болшинството в Народното събрание, си показват, че са получили цялата власт от народа и би трябвало да разпределят сами към този момент оттук насетне порциите. Това е голям проблем за демократизма и за поръчките, които са дали тези хора, за нов метод на ръководство “, добави той.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР