„Най-лесното нещо на света е да откажеш пушенето. Аз самият

...
„Най-лесното нещо на света е да откажеш пушенето. Аз самият
Коментари Харесай

Забравете за хюга, новата философия, за която светът говори, е кайзен

„ Най-лесното нещо на света е да откажеш пушенето. Аз самият съм го правил хиляди пъти “, споделя Марк Твен. Какво обаче би трябвало да направи човек, с цел да се освободи един път вечно от нездравословен табиет или да го замести с потребен?

Вместо да дава обещание вълшебен решения, книгата „ Кайзен. Японският способ за превръщане на привички, малко по малко “ от Сара Харви е справочник по какъв начин без внезапни промени да реализираме задачите си. Изданието излиза на български на 11 март с логото на издателство „ Кръг “ и в превода на Емануил Томов. Корицата е дело на Галина Николова, а калиграфията – на художника Дамян Дамянов. Томчето с твърди корици включва над 60 фотоси и илюстрации, които да потопят читателя в атмосферата на японската просвета.

В превод „ кайзен “ значи „ усъвършенстване “ или „ смяна към положително “ и точно на това ни учи Сара Харви – с дребни, неусетни стъпки да се приближаваме към мечтаните трансформации, тъй че да си подсигуряваме, че смяната няма да е единствено за ден.

Самата Харви се среща с философията на кайзен, до момента в който живее в Япония. Прави й усещане, че макар натоварения трафик и претъпканите обществени места, там царува успокоение. Малко по малко самата тя се повлиява от тази среда, в която значение имат дребните елементи и постепенната смяна.



Методът кайзен е добре прочут в света на бизнеса от години – най-ярък е образецът на „ Тойота “, която посредством него усъвършенства успеваемостта на поточните си линии. Прилаган е и в спорта за реализиране на по-високи резултати, като най-известен е казусът с английския тим по колоездене, достигнал олимпийски медали с помощта на философията кайзен. В основата на триумфа е не търсенето на съвършенство през цялото време, а дребните усъвършенствания, които се натрупват едно върху друго и водят до мечтаната смяна.

Подходът кайзен е еластичен и елементарен за адаптиране към самостоятелния метод на живот и препоръчаните в книгата хрумвания не наподобяват плашещи, а мотивиращи. Сара Харви предлага да обърнем внимание на другите аспекти от живота си – здраве, работа, пари, обичай, връзки и привички, с цел да ни помогне да създадем нужния 1% смяна, посредством който да се приближим към постигането на задачите си.

На феновете на японската консултантка по нареждане Мари Кондо книгата предлага още един метод да погледнат към дома и навиците си и да ги трансформират, без да бъдат строги към себе си.

Сара Харви живее в Токио и работи на свободна процедура като книжовен скаут и съветник за издателства, когато се влюбва в японската просвета и научава за кайзен. След като времето в Токио трансформира живота й, тя се връща в Лондон, където работи в литературна организация и прекарва значително време, търсейки ресторант, предлагащ рамен нудли тонкоцу с японско качество.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР