Най-лесният начин да си фалираме икономиката е да не се

...
Най-лесният начин да си фалираме икономиката е да не се
Коментари Харесай

Най-лесният начин да фалираме икономиката е да не се ваксинираме

Най-лесният метод да си банкрутираме стопанската система е да не се имунизираме. Това разгласи на брифинг министърът на стопанската система Кирил Петков след среща с работодателски и браншови организации, на която бяха разисквани въпроси, свързани с нужните финансови ограничения за превъзмогване на социално-икономическата рецесия, подбудена от пандемията от COVID-19. 

" Никой не желае наложителна имунизация, макар че всички знаем, че без ваксиниране има опасности за стопанската система. Аз също съм срещу всичко наложително, само че би трябвало да намерим способи, с цел да подтикваме този развой ", безапелационен е икономическият министър. Той счита, че бизнесът, държавното управление и институциите би трябвало да приказват за това, че единственият метод да не затваряме стопанската система е да се имунизираме. 

Сегментиране на България на дребни региони

Министър Петков разгласи, че към този момент новите хрумвания от страна на бизнеса по какъв начин да се преодолее идващата нова вълна са 34.  " Първата и най-важна мярка е да има актуализация на бюджета и да има сигурност, че ще бъдат обезщетени тези бизнеси ", уточни той и добави, че в случай че бюджетът не бъде обновен оптимално бързо, сектори като туристическия и ресторантьорския няма да устоят още едно затваряне без средства от страната.

Сред препоръчаните хрумвания е да се оцени къде е най-голям рискът от разпространяване на болестта и затварянето да е съгласно разбора. Колкото по-детайлна е картата на болестта, толкоз по-малко ще се затваря на общо съображение, концепцията е да се сегментира на по-малки географски региони.

Председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов също е категоричен, че браншът има потребност от помощ от страната. " Ако лимитират още потенциала на заведенията - от 50 на 30%, и се наложи вечерен час до 23 ч, няма по какъв начин заведенията да поемат разноските си. Няма и сигурност за личния състав, към този момент изгубихме стотици хиляди чиновници, търсим хора от чужбина ", сподели той.

Страх от оставка 

" Последното нещо, от което аз се опасявам, е оставка. Но дилемите, които сме си поставили… всеки ден. Има си Конституционен съд. Президентът, в случай че желае, може да ме освободи. Но видях поддръжка. Иначе има доста хора, които желаят да си подам оставката. " Моят приоритет е да си правя работата, в случай че на някой различен основният приоритет е да подам оставка – дано се занимава с това ", разяснява Петков.

Служителите на ВМЗ " Сопот " ще си получат заплатите. 

Няма опасности за националната сигурност или за заплатите на чиновниците на ВМЗ " Сопот ", увери още министърът на стопанската система. Сутринта той посети сдружението и изиска оставките на част от управлението му, както и на шефа на Държавната консолидационна компания. " Днес ще се чуя с него и в случай че не си подаде оставката, ще го уволня ", безапелационен беше Петков.

Вазовските машиностроителни фабрики са натрупали 6 млн. лева загуби след назначението им в края на април.  " Това са аргументите да желая оставката на управлението. В тези фабрики работят над 4 хиляди души и те не са удовлетворени от управлението. Ако моите чиновници не са удовлетворени от моето ръководство, аз ще се отдръпва. Надявам се по този начин да реагира и борда на шефовете на ВМЗ - Сопот. Ако това не се случи, ще ги уволня. Имаме доста работа за извършване и съгласно мен не би трябвало да се занимаваме с някакви злободневни тематики, а би трябвало да вършим същинската работа ", безапелационен е министърът. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР