Най-известният българският съвременен писател в международен план Георги Господинов даде

...
Най-известният българският съвременен писател в международен план Георги Господинов даде
Коментари Харесай

Георги Господинов пред El Confidencial: Путин започна войната в Украйна, за да върне времената на Съветския съюз

Най-известният българският актуален публицист в интернационален проект Георги Господинов даде интервю* за испанското издание El Confidencial във връзка излизането на книгата му „ Контрабандистът на истории “ на испанския пазар. В диалога си с Ирене Веласко носителят на влиятелната премия „ Букър “ за 2023 година приказва както за литературата, по този начин и за настоящи тематики като съветската инвазия в Украйна и политическата конюнктура в България.

За спора в Източна Европа Господинов счита, че това е „ война за предишното “ за Русия.

„ Всяка война е колапс във времето, строшаване на механизма на времето и оттегляне, връщане обратно. В съответния случай с Путин, той желае да върне времената на Руската империя и на Съветския съюз. И това са, за жалост, годините на Втората международна война. Смятам, че Европа към момента продължава да кръжи към черната 1939-а година “, уточни родният публицист.

Допълни, че в Европа дълго време битувало схващането, че „ към този момент сме разказали всичко за войната и че сме основали памет за войната, само че това очевидно не се оказало напълно по този начин “.

Господинов бе запитан и за политическата неустойчивост в страната ни, която е изправена пред прага на следващите предварителни парламентарни избори.

Много е тъпо, тъй като всички се надявахме, че няма да стигнем до тази обстановка. Но това е част от друга значима тематика – с световен проблем, който е директно обвързван с литературата и разказването на истории. Става дума за отхвърли от диалог. В днешна България е извънредно мъчно политическите партии да беседват между тях. Разговорът не съществува, разговорът не съществува, изясни създателят на „ Времеубежище “.

По думите му това явленние не се следи единствено в България, само че и по целия свят.

„ При литературата е тъкмо противоположното, литературата основава разговор сред създателя и читателя. Моите истории са постоянно отворени и постоянно ориентирани към читателя “, отбелязва Господинов.

„ Литературата може да сътвори доста неща, само че ще дам за образец единствено две, които са доста значими от политическа позиция. На първо място, литературата учи на емпатия. Ако си естествен човек и слушаш историята на някого – да вземем за пример за неговата дъщеричка – невероятно е да му пожелаеш зло. Но тоталитарните идеологии не утвърждават тази мощ, която дава литературата; тоталитарните режими работят чрез омразата, до момента в който литературата работи чрез любовта. Литературата работи с всеки поотделно, тъй като всеки чете самичък. Докато тоталитарните идеологии работят с всички. Ето за какво хората, които са живели в България по времето на социализма, през днешния ден доста мъчно описват персонални истории “, сподели още писателят.

*Интервюто е със съкращения.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР