Най-известният българин в Япония - бившият сумист Калоян Махлянов -

...
Най-известният българин в Япония - бившият сумист Калоян Махлянов -
Коментари Харесай

Котоошу се стопи с 35 кила!

Най-известният българин в Япония - някогашният сумист Калоян Махлянов - Котоошу, е свалил цели 35 кг от времето, когато се бореше на дохиото!

Българинът чества своя 35-и рожден ден през вчерашния ден в Токио, подготвяйки се за първа копка на бъдещата си школа по сумо.

"Животът на Калоян в този момент е много по-различен от всекидневието на професионален състезател, с което беше привикнал години наред - споделя пред "България Днес " Цецка Махлянова, майката на Котоошу. - Като сумист тежеше 150 кг, в този момент е единствено 115 кг. Той към този момент се храни и живее по различен метод. Честитих му рождения ден по телефона. Калоян не възнамерява да се прибира скоро в България, тъй като ще има много задължения по построяването на школата. Най-вероятно ние ще отидем за откриването, което е планувано за след 18 месеца. "

Котоошу се откри в Япония след края на спортната си кариера и е щастливо женен за локалната хубавица Асако Андо. Двамата подписаха брак на обилна гала през 2010 година точно на християнския празник свети Валентин - 14 февруари. Тогава сватбата на българския сумист беше избрана като едно от най-значимите събития в Япония за годината.

Ритуалът стартира в античен храм, след това кортежът мина по няколко стъпки от будистката традиция. Приемът продължи в "Токио хотел " с към 600 посетители. Там участва и единственият настоящ йокозуна (велик шампион) Хокухо.

Калоян докара обичаната си в България при последното си завръщане в родината през 2016 година Майката на големия българин не пропусна да посрещне скъпите посетители с наши национални ястия. Менюто включваше обичаните на Котоошу пълнени и печени чушки, а децата му Кирил и Мария се глезеха с пухкави бухтички.
Децата схващат родния език на татко си, само че към момента не могат да се провиснал и да го употребяват умерено. Кирил и Мария приказват на японски, до момента в който баща им Котоошу им дава отговор на български.

Калоян Махлянов е в Япония от 16 години. Възпитаник е на Спортното учебно заведение във Велико Търново, където приключва с профил битка. По-късно, към този момент като студент в Националната спортна академия, взема решение да се опитва в сумото. На един интернационален шампионат е видян от японските съгледвачи, които го харесват и го канят първо на лагер, а по-късно му оферират да остане да се състезава. След дълго мъдруване Калоян и родителите му се съгласяват. В Япония българинът стартира професионалната си кариера през 2002 година И две години по-късно към този момент се състезава в най-високата категория. Преминава поредно през ранговете комусуби, секиваке и доближава до озеки (голям шампион) - втория най-голям сан след йокодзуна (велик шампион). Българинът е първият европеец и едвам петият чужденец, получил този висок сан. През май 2008 година той влиза в историята на сумото като първия европеец, спечелил Купата не императора. Обявява отдръпването си от спортна активност на 30 май 2014 година, само че остава обвързван със сумото посредством школата, която следва да отвори порти.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР