Най-изостаналата икономически страна в ЕС България е страната с най-ниска

...
Най-изостаналата икономически страна в ЕС България е страната с най-ниска
Коментари Харесай

Еuractiv.fr: България е заплашена от брутален путинизъм

Най-изостаналата стопански страна в Европейски Съюз България е страната с най-ниска осведомителна просвета и най-висока степен на религия в теории на конспирацията и съветска агитация.

България е застрашена от мощна антизападна вълна на фона на съветската агитация и войната в Украйна. Освен това повдигането на ветото върху Северна Македония може да докара до " жесток путинизъм " в страната, до момента в който запазването му се преглежда като предаване на Скопие в ръцете на Русия, написа уеб сайтът Еuractiv.fr.

Еuractiv попита български политически анализатори каква е политическата цена за унищожаване на ветото на страната над Северна Македония, на фона на политическа рецесия, при която една от партиите в четворната коалиция се отдръпна заради различия по въпроса за ветото над Скопие.

България е под натиска на Запада да анулира ветото, само че счита, че Скопие не е изпълнило изискванията за това.

" Ако Скопие не направи отстъпки и България анулира ветото си, това неизбежно ще ускори антиевропейските настроения. Българите незабавно ще схванат, че държавното управление работи под диктовката на западните ни сътрудници. Партия " Възраждане " безспорно ще завоюва от това ", сподели пред Еuractiv Димитър Ганев от социологическата организация " Тренд ".

Политологът Първан Симеонов от организация " Галъп интернешънъл " удостовери прогнозата на Ганев. Според него близо 70% от българите са срещу премахването на ветото върху Скопие и в случай че това се случи, Западът ще стане очевидец на " жесток путинизъм " в България.

Политическите анализатори не изключват опцията " Възраждане " да бъде втората политическа мощ след ГЕРБ на някогашния министър председател Бойко Борисов и да стане основен състезател в българската политика при нови избори. Това ще стане, в случай че настоящето държавно управление, водено от проевропейски настроения министър председател Кирил Петков, загуби властта.

Дори " Възраждане " да се окаже изолирана в идващия парламент, тази политическа мощ може да продължи да пораства на вълната на антисистемното говорене и да се възползва от съветската агитация в обществените медии. " Възраждане " приканва и за излизане на България от НАТО и предоговаряне на участието на страната в Европейски Съюз.

Скорошно изследване на GLOBSEC сподели, че българите са доста по-склонни от други източноевропейски страни да поддържат излизането от НАТО. Данните демонстрират, че 38% към този момент са срещу участието в НАТО, а 40% от българите са за.

Въпреки това Ганев и Симеонов обявиха, че " Възраждане " към този момент не съставлява директна опасност за участието на България в Европейски Съюз.

Проучванията демонстрират, че над 60% от българите показват позитивно или по-скоро позитивно отношение към участието в Европейски Съюз. Според Ганев участието на България в Европейски Съюз сега не е застрашено.

" Следващото българско държавно управление ще се образува въз основата на геополитическата ориентировка на страната - Изток против Запад ", разяснява Ганев. Сегашното българско държавно управление беше определено с заричане да се бори с корупцията и да реформира правосъдната система, само че Русия се трансформира в горещата тематика за момента.

" За българите Европейски Съюз е разумен избор, до момента в който позитивното отношение към Русия е прочувствено заради история, културни прилики и обстоятелството, че Русия не е комшия на България. Българите не я възприемат като непосредствена опасност ", разяснява Симеонов.

И двамата анализатори признават, че съветската агитация в страната се е засилила през последните месеци. " Пропагандата в обществените мрежи е инструмент на съветската външна политика и не е разумно тя да отслабва през последните години, а по-скоро се ускорява ", сподели Ганев.

Македонският политически анализатор Слободанка Йовановска разяснява, че към момента не е ясно дали държавното управление ще оцелее, само че сподели, че сънародниците ѝ " се усещат заложници на това, че България не действа като държава-членка на Европейски Съюз, скачайки от избори в избори и не решавайки нищо. " Коментирайки въздействието на Русия в България, тя сподели пред Еuractiv, че " освен в Македония, само че и в самата България се счита, че структури, близки до Русия, употребяват двустранния въпрос със Северна Македония, с цел да попречват политиката на Европейски Съюз и да дестабилизират района. "

Македонският публицист Ерол Ризаов прибавя, че българското несъгласие е още по-силно след войната в Украйна, защото съветското въздействие в България се е нараснало доста. " Няма нито един така наречен " русофил ", който да не пази гневно българското несъгласие върху договарянията на Европейски Съюз със Северна Македония ", сподели Ризаов.

Скопие се притеснява, че поддаването на нови претенции от други страни ще сътвори казус. Правителството се чуди дали, в случай че одобри тези претенции, ще бъде помолено да направи други в бъдеще.

Заинтересованите страни приканиха за започване на договарянията допустимо най-скоро, а разглеждането на други въпроси да става с отварянето на главите. В противоположен случай Скопие и Тирана, чиято орис е обвързвана с тази на съседката ѝ, може да попаднат под въздействие от изток.

В края на предходната седмица българското държавно управление беше разтърсено от изказването на водача на популистката партия " ИТН " Слави Трифонов, че напуща ръководещата коалиция. Четиримата му министри, в това число тези на енергетиката и на външните работи, също подадоха оставки. Правителството на Кирил Петков също загуби парламентарното си болшинство, като от нужните 121 останаха единствено 109 депутати.

Партията на Трифонов стартира да се разпада в понеделник (13 юни), откакто шестима депутати оповестиха напускането си след обвинявания, че Трифонов може да има връзки с мафията.

При липса на болшинство възможностите премиера Кирил Петков да вдигне ветото са дребни. Друг значим сътрудник в ръководещата коалиция е Българската социалистическа партия, която също се опълчва на отстъпките пред Северна Македония.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР