Най-интересното в правилото 10-10-10 е, че то ви помага да

...
Най-интересното в правилото 10-10-10 е, че то ви помага да
Коментари Харесай

Правилото 10-10-10 за вземане на решения

Най-интересното в правилото 10-10-10 е, че то ви оказва помощ да взимате решения, които могат да бъдат мъчителни или досадни, само че в дълготраен проект (често) водят до персонално развиване.

Правилото е основано, с цел да помогне на хората да вземат сложни решения. Говорим за тези алтернативи, при които, в случай че изберете А вместо В, нещата могат или да потръгнат както би трябвало, или да се объркат. В тези случаи вие в действителност не знаете по какъв начин да постъпите е и няма никакви фактори, които вършат едната алтернатива по-привлекателна от другата.

Понякога остарелият трик за плюсовете и минусите просто не прави работа при тези сложни решения. Точно тогава правилото 10-10-10 влиза в играта. Журналистката Сузи Уелч, известна със своите добре продавани книги, изобретява този способ. 

Уелч деликатно изследва мозъчната активност по време на процеса на взимане на решения и открива, че има доста значим и отрицателен фактор, който играе роля. Нарича се хиперболично омаловажаване и значи, че се държим по този начин, като че ли бъдещето не съществува. Например, ядем нездравословна храна, като че ли това не компрометира нашето здраве. За да спре това користолюбие, Уелч основава правилото 10-10-10.

" Рискът от неправилно решение е за предпочитане пред терора на нерешителността. " — Маймонид

Как работи правилото 10-10-10?

Правилото 10-10-10 стартира със задаването на въпроса кое е сложното решение, което би трябвало да вземете. Първо, би трябвало ясно да дефинирате казуса, който желаете да решите или избора, който би трябвало да извършите. Например: „ Трябва ли да напусна работата си? “, „ Време ли е да имам друго дете? “ Или „ Трябва ли да напусна страната си? “

Колкото по-конкретни сте с въпроса, толкоз по-лесно ще бъде да вземете вярното решение. По-добре е, когато знаем тъкмо каква е главната част от казуса или обвързваните с него променливи.

Следващото нещо, което би трябвало да извършите, е да съберете малко информация. Може да извършите това посредством четене, диалози или различен запас, който имате на разположение. Целта е да се разпознават главните варианти, които имате. Вашата цел? Отговаряйки на тези три елементарни въпроса: Какви ще са последствията от всяка от опциите след 10 минути? А след 10 месеца? А след 10 години?

Трите момента

Не приемайте безусловно правилото 10-10-10. Не е нужно да се питате какво се случва след 10 минути, 10 месеца или 10 години за всяко малко решение, което би трябвало да вземете. Това е просто метод да си визиите по какъв начин работи методът. Целта е да се прегледа обстановката във връзка с това какво ще се случи незабавно, в по-близкото бъдеще и в дълготраен проект.

Първият миг се отнася до последствията от решението тук и в този момент. Вторият миг ви кара да се замислите за времето, когато решението към този момент е взето и първите действителни последствия стартират да се демонстрират. Третият миг е обвързван с далечното бъдеще и последствията от вашето решение след доста повече време.

Сузи Уелч го назовава предписание 10-10-10, тъй като желае то да бъде нещо от сорта на мантра. Въпреки това, то се състои главно в това да сте наясно с момента, в който вземате решението, с момента, в който сте го сторили, и с момента, в който всичко е казано и направено.

Анализът

След като пресъздавате трите момента от правилото 10-10-10, би трябвало да извършите спомагателен разбор. Информацията, която сте събрали, опциите, които имате, и вашите убеждения, цели, фантазии и потребности би трябвало да бъдат част от този разбор. Уелч акцентира, че е нужно да си зададете още един въпрос: коя е опцията, която по-добре ми оказва помощ да поема контрола над моя живот?

Отговорът на този въпрос е последният фактор, който ще ви помогне да вземете решение. Опцията, която най-добре подрежда бъдещето, което желаете, е най-подходящото решение.

Не всички хора получават благополучен край с този развой. Понякога решенията включват загуба или отвод от избрани неща. Ако обаче приложите метода вярно, най-после ще се почувствате облекчени. След като откриете най-хубавия метод да растете, ще бъдете по-мотивирани да фокусирате силата си върху това.

Източник: Framar.bg

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР