Най-интересното от световното документално кино на социални теми ще могат

...
Най-интересното от световното документално кино на социални теми ще могат
Коментари Харесай

"София Документал" - какви филми ще могат да гледат зрителите на фестивала?

Най-интересното от международното писмено кино на обществени тематики ще могат да видят феновете в София от 7 до 14 септември по време на фестивала " София Документал ", който ще показа 40 български и задгранични ленти.

В Ларгото, Чешкия център и Дома на киното, ще бъдат прожектирани филми на военни, обществени и еко тематики, включена е и конкурсна стратегия. Тазгодишният слоган на събитието е: " Филми, които прекрачват границите ".

В Чехия съществува един от най-големите фестивали за човешките права, като концепцията е да се наложи и у нас.

" Този фестивал беше учреден през 1999 година от една огромна неправителствена организация в Чехия, която се споделя " People in Need ", сподели Дагмар Остранска, шеф на Чешкия център.

" Мислихме две години да организираме фестивал за човешките права също и в България ", добавя тя.

" Мисля, че на този фестивал на документалното кино в основата са човешките и права и те са по-важни от филмото изкуство ", сподели Волфганг Допфлер, член на журито на " София Документал ".

" Ако разгледате Беларус, Афганистан и доста други страни, належащо е да разпространяваме информация измежду хората какво се случва в тези страни и да демонстрираме образци какво е неверното и какво е вярното там ", добавя той.

" Този фестивал обгръща голям обсег от тематики. Три кино лентата съм гледал до момента, като всеки един от филмите е отличен самичък по себе си ", сподели Допфлер.

" Това е процедура на всичките фестивали - след прожекциите има полемики, което е най-важното, тъй като публиката се включва в процеса ", сподели Остранска.

" Има няколко секции - " Конфликтна зона ", " SOS природа ", " Малки герои ", разяснява тя програмата на фестивала.

" Имаме три местоположения - под колоните на Ларгото, Дома на киното и Чешкия център и Посолството на Чехия - всеки ден от 18 до 20 ч. ", сподели още Остранска.

Вижте какво още споделиха двамата във видеото горе.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР