Най-хубаво е да си президент в България. Нищо не зависи

...
Най-хубаво е да си президент в България. Нищо не зависи
Коментари Харесай

Цветанов: Най-хубаво е да си президент – намираш само кусури

" Най-хубаво е да си президент в България. Нищо не зависи от теб, единствено намираш недостатъци ", разяснява зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов във връзка острите рецензии на президента Румен Радев за непрозрачността в страната и неефективните институции, изказани в негова лекция в УНСС.

Пред публицисти в Смолян, където бе на посещаване, Цветанов сподели още, че нищо не зависи от дейностите на президента: " Защото нито носи политическа отговорност, за това което се случва в страната, нито пък има механизъм и лост тези проблеми да бъдат решени ".

" Имал съм доста случаи, в които президентът е посещавал избрани общини, желал е такива срещи на мрачно с кметовете, без депутати, регионални шефове. Попитайте тези кметове какъв брой проблеми им е решил той ", сподели Цветанов.

" Аз ще ви дам образец със Свищов, когато имаше преди година среща, ние бяхме изолирани, а по-късно кметът пристигна при нас, с цел да решаваме проблемите - и ги решаваме, макар че кметът на Свищов е самостоятелен, подсилен от Българска социалистическа партия. Това за нас не значи, че не би трябвало да решаваме проблемите, тъй като сме определени от всички поданици на Великотърновска област, без значение кой от коя партия е. Въпросът е дали ти си угрижен за проблемите на хората, или търсиш единствено политическите мнения, които можеш да даваш обществено, без да даваш решения ", сподели зам.-председателят на ГЕРБ.

Аз почитам президентската институция, продължи той, само че добави, че има разлики с сегашния президент, " тъй като той е част от политиката, която прави Българска социалистическа партия с антиевроатлантическо говорене и антиевропейско държание ".

На репортерски въпрос дали може като президента да се набира на лост, Цветанов съобщи: " Мога да ви подсигурявам, че повече ще се набера от президента ".

След като президентът се изрече много сериозно за въздушните удари на Съединени американски щати, Англия и Франция в Сирия и се дистанцира от българското държавно управление, което ги поддържа, Цветанов посочи, че заетата от държавното управление позиция не се разграничава от тази в Европейски Съюз.

" Смятам, че би трябвало да имаме единна позиция, държание на виновни държавници, а не на политически обременени хора, които пазят непознати ползи, в тази ситуация които не кореспондират с ползите на мощна и обединена Европа и страните членки в НАТО ", сподели зам.-председателят на ГЕРБ, явно визирайки президента.

" Когато приказваме за идното превъоръжаване на Българската войска, покривайки стандартите на НАТО, би трябвало фактически да се доближаваме колкото е допустимо по-бързо до тези 2 % от Брутният вътрешен продукт, тъй като виждате, че през днешния ден светът е много по-различен в сравнение с преди години. Единствената отбрана на България и гарантиране целостта на страната ни минава с участието в НАТО и Европейски Съюз. Ако някой счита, че има друга форма и метод за гарантиране на целостта на страната ни считам, че е в огромна илюзия, само че виждаме, че президента Радев и Българска социалистическа партия имат друга посока на говорене ", разяснява Цветанов.

Той излезе с предложение по какъв начин да се лимитират тежките произшествия по пътищата – а точно, събраните към 30-40 млн. лева в междуведомствения фонд, ръководен от министъра на вътрешните работи, да бъдат вложени във видеонаблюдение и инфраструктура на невралгични места с централизация на пътно-транспортни катастрофи.

" Бяхме понижили съществено броя на жертвите, само че за жалост през последните години се връщаме към стойности от най-черните времена. Във всички рекомендации от Европейски Съюз написа едно – манталитетът на българския лидер би трябвало да се промени. Това поучавам и аз – да се почитат всички участници в придвижването ", моли Цветан Цветанов, представен от уеб страницата на партия ГЕРБ.

По думите му санкциите в България са високи, като единственото, което може да се усъвършенства, е събираемостта им. " Не бива да чакаме обаче от Министерство на вътрешните работи да бъдат пъдари на пътя. Най-важна е предварителната защита. Затова още от ученическа възраст децата би трябвало да бъдат възпитавани като толерантни бъдещи водачи и да им се дават неприятните образци на недобросъвестните водачи ", сподели той.

Цветанов означи, че средствата в основания през 2011 година (по време на неговия мандат отпред на Министерство на вътрешните работи -бел.ред.) фонд за създаване на инфраструктура за сигурността на пътя се отделят 50 % от санкциите на нарушителите на пътя.

" Смятам, че сега би трябвало да има по-голяма интензивност от Министерство на вътрешните работи, с цел да може от този фонд, в който има насъбрани много средства, да се закупуват и конфигурират камери на всички места ", съобщи Цветанов.

Подготвя се и законодателна смяна по мнение на кметове от страната, част от средствата във фонда да се дават на общините, с цел да могат да влагат в инфраструктура на невралгични места - пред детски градини и с централизация на ПТП.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР