Най-горещата обществена поръчка в Пловдив тези дни е тази за

...
Най-горещата обществена поръчка в Пловдив тези дни е тази за
Коментари Харесай

Стадионът на "Ботев" ще е готов през ноември с 3 млн. лв. загуба, твърди ПИМК

Най-горещата социална поръчка в Пловдив тези дни е тази за стадиона на " Ботев ". Дадена преди повече от година - през декември 2020 година, тя продължава да виси в незнайното - пари има едвам за половината от общата стойност, а този месец строителят ПИМК заплаши, че ще спре градежа. Малко по-късно почитатели на " Ботев " обсадиха общината и съвсем стигнаха с физическа кавга, с цел да желаят довеждане докрай на строителството.

Пред " Капитал " притежателят на ПИМК Илиян Филипов съобщи, че неяснотите към този момент са изчистени, а стадионът ще бъде приключен още тази година. " До ноември се надявам. Срокът ми е до януари 2023 година по контракт, само че ще го осъществим по-рано. Вече ми е всичко ясно като документи и топката е при мен ", съобщи Филипов. Според него главният проблем е пристигнал от препроектирането, което се е наложило, с цел да има четири вместо две трибуни.

Заради стойностите на строителните материали ПИМК ще излезе на загуба при завършването на поръчката, твърди притежателят на компанията. " Моята загуба за първия стадий ще бъде към 3 милиона лв.. Ако има втори стадий, ходя на над 6 милиона, само че те нямат пари за втори стадий. "
Защо е забавянето
По думите на строителя поръчката е разграничена на два стадия, като за първия са обезпечени 25 млн. лева с Данък добавена стойност и те би трябвало да покрият изискванията на вътрешното състезание. Плановете са били за две трибуни с търговски площи. Още при започване на 2021 година той се среща с фракциите на почитателите на Ботев, които желаят вместо две четири трибуни - 18 700 места - и отричане от магазините и другите уреди.
Реклама
" Общината сподели ок за 4 бранша, само че тази смяна изискваше ново планиране. За това планиране общината споделя на архитекта, тъй като той държи правата за стадиона. Той сподели окей, само че това коства пари. Някой би трябвало да ми заплати. А в тези 25 милиона няма на никое място пари за планиране. "

Исканите от проектант Георги Савов 300 хиляди лева са утвърдени едвам през ноември и отпуснати през декември 2021 година - година след даването на поръчката. " Той през това време работеше. И на 15 февруари се подаде към този момент безусловно комплект от всички планове в общината ", споделя Филипов.

Самият проектант съобщи, че първоначално е нямало планувани стадии, т.е. строителството и проектирането са били направени по този начин, че всичките системи са били взаимосвързани. " Етапността би трябвало да бъде такава, че оборудването да може да се употребява, т.е. да се обезпечи съответният достъп, тоалетни, пространства за тимове и не на последно място - осветяване. Целият стадион по плана от 2014 година следва да бъде по този начин отсечен, че да може стадионът да се употребява ", сподели Савов.

Сега общината би трябвало да подаде тези проекти към компанията и тя да може да приключи обекта. Дотук ПИМК е изливала стоманобетонните структури, като строителят твърди, че ги е правил безусловно " на коляно ". " Ние сме чакали конструктор да ни даде за всяка плоча армировката, с цел да я поръчам. И доста пъти бригадите ни са стоели, без да има какво да работят, тъй като не мога да си поръчам армировката. Разбирате ли? Никога не е имало за този стадион утвърден градивен план, ОВК, ВиК, електро. "
Реклама Още неясноти
Завършването на градежа обаче не значи, че стадионът ще бъде подготвен тогава. В поръчката не влизат също теренът и седалките. Общината разполага със седалки, закупени от администрацията на Иван Тотев през 2015 година, само че те не дават отговор на условията на УЕФА и ще бъдат дадени на " Марица ". Пари за седалки има отпуснати още в бюджет 2021 година, само че към този момент една поръчка беше спряна. Нова ще бъде пусната напълно скоро, даде обещание кметът Здравко Димитров. Изобщо не е ясно какво ще се случи с терена и покритието.

По условията на Ефбет лигата стадионът би трябвало да има 1200 покрити места. " Ще има козирка за целия бранш А. И за бранш В ще има 10 ферми, част от металната структура, на които да инсталираме осветлението, което е по първичния план. Защото другояче осветлението трябваше да го инсталираме на краткотрайни пилони ", изяснява Филипов.

В стадиона също по този начин няма да има спомагателни спортни зали, каквито са били проектирани първоначално, с цел да се спестят пари.

На въпрос за какво ще довърши поръчка, в която работи на загуба, Филипов споделя, че го прави за имидж. " Ако в този момент приключа, това значи компания ПИМК да е най-черната компания в Пловдив за всички времена. Все отново аз строя имидж много години. По-добре да изгубя 2-3 милиона, в сравнение с да приказват цялостен живот, че аз съм причина да не стане стадионът на " Ботев ".
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Отбрана 2 Свят 3 Енергетика 1 Енергетика 2 Отбрана 3 Свят 1 Енергетика 2 Коментари и разбори 3 Образование Реклама
Странната история със стадиона " Колежът ", както е прочут, мина през много премеждия - някогашният притежател на " Ботев " Цветан Василев срути остарелия стадион, с цел да построи нов, само че по-късно изпадна в недружелюбност, банката му банкрутира и той избяга, оставяйки клуба без дом.Години по-късно Бойко Борисов реши да подари държавни пари и 2019 година беше оповестена поръчка за строителството, която беше замразена. Тогавашният притежател Георги Самуилов ( " Инса ойл " ) даже даде обещание до 2020 година стадионът да е подготвен.Поръчка обаче беше дадена едвам през декември 2020 година, като я завоюва единственият останал най-после претендент - консорциум " Колежа ", в който 99% се държат от транспортната ПИМК, а остатъкът - от " Валмекс ". Общата стойност беше за 43.6 млн. лева без Данък добавена стойност, от които страната обезпечава малко над 21 млн. лева Междувременно Самуилов стана следващият притежател, който си отиде преди съществуването на стадион - през юли предходната година акциите бяха купени от съветския олигарх Антон Зингаревич.
Интервю с Филипов по тематиката за ПИМК, влизането ѝ в строителния бизнес, и транспортния бранш в България четете в идващия брой на " Капитал " Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Огнян Георгиев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР