Най-голямото и престижно състезание по информатика - Международната олимпиада, за

...
Най-голямото и престижно състезание по информатика - Международната олимпиада, за
Коментари Харесай

4 медала за националния ни отбор по информатика от Международната олимпиада

Най-голямото и влиятелно съревнование по информатика - Международната олимпиада, за втора поредна година се организира онлайн. Този път най-хубавите информатици от целия свят се състезаваха сред 20 и 28 юни 2021 година - виртуален хазаин още веднъж бе Сингапур, а българският тим бе разположен в образователната база на МОН в Банкя.

33-ото издание на Международната олимпиада по информатика (IOI) срещна силите на над 350 възпитаници, от близо 90 страни от целия свят, а самите спортни дни бяха 22 и 25 юни.

Родните състезатели поддържат извънредно високо равнище, като и тази година си “тръгват ” с оценки, в тази ситуация - 4 от 4 медала: 3 сребърни и 1 бронзов!

Тазгодишният български народен тим е в състав:

- Мартин Даниел Копчев, 11 клас, ПМГ Габрово - сребърен орден

- Виктор Ивайлов Кожухаров, 12 клас, ПМГ Русе - сребърен орден

- Андон Ивайлов Тодоров, 11 клас, СМГ - сребърен орден

- Румен Миленов Михов, 11 клас, ПМГ Ямбол - бронзов орден

Докато за Румен това бе дебют на МОИ, останалите момчета имат опит на този формат. За Андон и Виктор това е второ класиране за Международната, а Мартин може да се похвали с цели 4 участия.В неофициалното класиране на страните по медали тази година сме на 21 място, а по сбор медали от всички олимпиади България резервира 5. място в света.

Техни ръководители са гл. ас. Емил Келеведжиев (ИМИ-БАН) и Илиян Йорданов (ФМИ на СУ).

През 2020 година гимназистите още веднъж се състезаваха онлайн, като тогава прибавиха 3 сребърни оценки към триумфите от надпреварата, тръгнало от Правец през 1989 година През идната година за хазаин на 34-ото издание се готви Индонезия, за 2023 - Унгария, а през 2024 - Египет.

За всички издания на МОИ досега българските олимпийци по информатика са спечелили за страната 115 медала - 27 златни, 49 сребърни и 39 бронзови. Любопитен е фактът, че в топ 100 на състезателите на МОИ има общо 7 българина, като към този момент няколко години второто място в света се държи от възпитаника на СМГ Христо Венев, притежател на 4 златни и 1 сребърен орден. С тези свои триумфи той измести шуменеца Румен Христов, който заема шесто място в ранглистата.

Източник: Сдружение на олимпийските тимове по естествени науки - СООПН

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР