Най-голямо увеличение на разходите за труд има в сектора на

...
Най-голямо увеличение на разходите за труд има в сектора на
Коментари Харесай

България с най-евтина работна ръка в ЕС, плащат ни по 7 евро на час

Най-голямо нарастване на разноските за труд има в бранша на услугите

България е с най-ниски разноски за труд в целия Европейски Съюз. Такива са изводите в проучване, оповестено от немската организация за икономическо развиване. В същото време друго проучване предизвестява за възходящ дефицит на квалифицирани служащи във Федералната Република до 2030 година

Данни на Евростат показват, че у нас междинните разноски за труд за предходната година са били към 7 евро за час. Секторът на услугите записва най-голямото нарастване на разноските за труд с 14,4 на 100 през първите три месеца на 2022 година по отношение на същия интервал на предходната година. Според немската организация за икономическо развиване, в България най-значително нарастват заплатите в компании, които търсят квалифицирани служащи.

Квалифицираният личен състав в Германия се трансформира в един от огромните проблеми. Разликата сред търсенето и предлагането на квалифицирана работна ръка в Германия се усилва. Тази наклонност може да докара и до закъснение на икономическия напредък в страната. Като съществена причина създателите на проучването виждат застаряването на популацията. Например, във фармацевтичния бизнес и при лекарското съсловие фрагменти липсват, съобщи bTV.

Като една от вариантите за облекчение на казуса се преглежда по-голяма вълна служащи от чужбина, която да запълни неналичията на пазара тук. Според специалисти даже и те да нямат нужната подготовка, могат да бъдат подготвени тук на място. В разнообразни браншове към този момент се усеща неналичието на личен състав, без значение от квалификацията.

Има още дефицит на готвачите, личен състав в детските градини и старческите домове, водачи и по този начин нататък, описът е дълъг. В същото време Германия интензивно работи за решение на казуса, тъй като той може да докара до доста съществени последствия.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР