Най-голямата руска мина за добив на мед, разположена в Източен

...
Най-голямата руска мина за добив на мед, разположена в Източен
Коментари Харесай

Руска мина на минус 50ºС започва да изнася метала на бъдещето през 2023 г.


Най-голямата съветска мина за рандеман на мед, ситуирана в Източен Сибир, възнамерява да стартира експорт през 2023 година

Мината " Удокан " се намира сред езерото Байкал на запад и Тихия океан на изток. Тя е третата по величина медна мина на зелено в света, с почти 26,7 милиона тона ресурси. Разработването ѝ е доста мъчно заради отдалечеността и суровите климатични условия, при които температурите падат до минус 50º С, предава Анадолска организация, представена от БГНЕС.

Мината е открита от геолози, които изследват уран в Забайкалския край в Сибир през 1949 година, само че нужната работа по създаването ѝ не може да бъде осъществена повече от 70 години.

USM Holding - компания с мажоритарен дял на съветския и узбекски милиардер Алишер Усманов, стартира работа в Удокан през 2008 година, откакто са получени нужните лицензи. Сега е планувано тя да бъде открита през идната година.

На първия индустриален стадий „ Удокан ” възнамерява да създава 135 хиляди тона мед годишно и да усили производството до 400 хиляди тона за експорт годишно, когато проработи изцяло.

Обширните западни наказания против Русия също попречиха плана, макар че целевият пазар за експорт е Азия, а не Западът, като огромна част от него е предопределена за китайския пазар заради географската му непосредственост.
Снимка: iStock

Медта - металът на бъдещето

Медта е един от най-важните метали в света, който се употребява във всичко - от колите, през компютърните чипове, питателните артикули до тежката индустрия.

Благодарение на своята проводимост медта играе основна роля и в плановете за произвеждане на сила от възобновими източници, изключително в слънчевите панели и вятърните турбини.

Изследване на S&P Global демонстрира, че до 2035 година международното търсене на мед ще доближи 50 млн. метрични тона, защото светът подхваща стъпки за реализиране на цели за нулеви излъчвания за понижаване на замърсяването.

Заради ролята си в развиването на зелената сила медта е известна и като метала на бъдещето.

Възможните последствия от глобите

Санкциите, наложени от западните страни на Русия, оказват въздействие върху доста браншове на стопанската система на страната.

Въпреки това ръководителят и основен изпълнителен шеф на USM Еркожа Акилбек съобщи пред Анадолската организация, че мината не е наранена от глобите, защото цялото належащо съоръжение за нея към този момент е доставено, а целевият пазар е по-скоро азиатски. Той е уверен, че поради смисъла на медта като метал в международен мащаб, компанията му ще се оправи, в случай че зародят проблеми, свързани със глобите.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР