Най-голямата опозиционна партия в Северна Македония ВМРО-ДПМНЕ обяви ново мнозинство,

...
Най-голямата опозиционна партия в Северна Македония ВМРО-ДПМНЕ обяви ново мнозинство,
Коментари Харесай

ВМРО-ДПМНЕ състави мнозинство, за да вземе властта в Северна Македония

Най-голямата опозиционна партия в Северна Македония ВМРО-ДПМНЕ разгласи ново болшинство, което при гласоподаване в Народното събрание ще смъкна социалдемократите на досегашния министър председател Зоран Заев.

Новината бе обявена от водача на партията Християн Мицкоски, който разгласява фотография от срещата с новото болшинство в профила си във " Facebook ".

Тя следва разгрома на Социалдемократическия съюз на локалните избори, подтикнал Заев да разгласи, че ще подаде оставка и като министър председател, и като водач на партията. Оставката още не е подадена, само че Заев може да бъде свален и преди този момент да стане - от новото болшинство.

Мицкоски (вторият отляво надясно от далечната страна на масата) е на тази фотография със заместника си Алекнсандър Николовски и други представители на събралите мнозинсво партии: ВМРО-ДПМНЕ, " Алианс на албанците ", " Алтернатива ", " Левица " и " Беса ".

В случая " Беса " - партия от етническия албански блок (от който са и " Алианс на албанците " и " Алтернатива " ) - е повода за образуването на новото болшинство.

Тя бе съдружен сътрудник на социалдемократите на Заев и Демократичния съюз за интеграция (ДУИ), най-голямата албанска партия.

Отцепването ѝ от ръководещото болшинство обаче значи, че при последващо гласоподаване в Народното събрание държавното управление на социалдемократите и ДУИ ще бъде свалено.

Това прави невероятно запазването на досегашното болшинство, просто с министър председател, друг от Заев, и основава опция идващият министър-председател на Северна Македония да се назовава Християн Мицкоски.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР