Най-голямата мрежа за експати – хора, които по една или

...
Най-голямата мрежа за експати – хора, които по една или
Коментари Харесай

Кои са най-добрите и най-лошите градове за емигранти

Най-голямата мрежа за експати – хора, които по една или друга причина живеят в чужбина,  публикува отчета Expat Insider 2022, ранглиста на най-хубавите градове за живот в чужбина в света.

В ТОП 10 на най-хубавите градове попадат:
 
1. Валенсия, Испания
2. Дубай, ОАЕ
3. Мексико Сити, Мексико
4. Лисабон, Португалия
5. Мадрид, Испания
6. Банкок, Тайланд
7. Базел, Швейцария
8. Мелбърн, Австралия
9. Абу Даби, ОАЕ
10. Сингапур
 
В класацията на Expat City Ranking 2022 първите 3 дестинации — Валенсия, Дубай и Мексико Сити — се оправят доста добре, що се отнася до лесното настаняване. Сред последните 3, въпреки това, финансовите проблеми и административните спънки вършат живота в чужбина сложен.

#1 Валенсия

Валенсия е на 1-во място от 50 страни, както и на 1-во място в показателя за качество на живот. Емигрантите разказват публичния превоз като наличен (85% удовлетворени са доволни) и харесват страхотните благоприятни условия за развлекателни спортове. И 92% от хората, живеещи в чужбина се усещат сигурни във Валенсия. Що се отнася до показателя за елементарно определяне емигрантите се усещат като вкъщи си там и са удовлетворени от обществения си живот. Градът се подрежда и на трето място в Индекса на персоналните финанси, като даже е преди всичко във връзка с разноските за живот: 83% от емигрантите  го правят оценка позитивно. В същото време градът е на последно място във връзка с вероятностите за кариера. 50% от емигрантите правят оценка отрицателно локалния пазар на труда, а 30% правят оценка личните си благоприятни условия за кариера неподходящо.

Къде излиза най-скъпо да си купите жилище

#2 Дубай: Страхотен както за работа, по този начин и за свободното време
 
Дубай е преди всичко в света в Expat Essentials Index и неговата подкатегория административни условия. Емигрантите оповестяват, че е елементарно да се работи с локалните управляващи, а 88% са удовлетворени от съществуването на държавни услуги онлайн. Въпреки това, 18% са недоволни от достъпа, който имат до онлайн услуги. Индексът за елементарно определяне (8-ми) — емигранти са удовлетворени от обществения си живот и се усещат добре пристигнали в Дубай. Почти всички емигранти (95%) са удовлетворени от инфраструктурата за коли и те класират високо града по повод както на културата и нощния живот (5-то място), по този начин и на кулинарното многообразие и заведенията за хранене (3-то място). Дубай е на шесто място в показателя за работа в чужбина. Експатите са удовлетворени от работата си и оповестяват, че локалната бизнес просвета предизвиква творчеството.
 istock istock
#3 Мексико Сити: другарски надъхан и наличен, само че нерешителен

Мексико Сити е преди всичко в света по показателя за елементарно определяне. Експатите се усещат като вкъщи си и добре пристигнали там, а 87% разказват локалните поданици като цяло отзивчиви. Градът се показва еднообразно добре в Индекса на персоналните финанси (1-ви). Експатите там са най-доволни от финансовото си положение. Въпреки междинното си показване в показателя Working Abroad Index (24-то място), експатите са удовлетворени както от опциите си за персонална кариера, по този начин и от работата си като цяло. Мексико Сити приключва в долната десетка на показателя за качество на живот (44-то място). Експатите са изключително разочаровани от подкатегориите Околна среда и климат (41-ва) и Безопасност и сигурност (47-ма). Над един на всеки трима (35%) не е удовлетворен от персоналната си сигурност.

В същото време 10-те най-лоши градове за живот в чужбина са:
 
41. Рим, Италия
42. Токио, Япония
43. Ванкувър, Канада
44. Милано, Италия
45. Хамбург, Германия
46. Хонконг, Китай
47. Истанбул, Турция
48. Париж, Франция
49. Франкфурт на Майн, Германия
50. Йоханесбург, Южна Африка

#50 Йоханесбург: Най-лошата дестинация в света
 
Йоханесбург е най-лошият град за хора, които живеят в чужбина като цяло и в частност в показателя за качество на живот (50-то място). Експатите не са удовлетворени от достъпността и наличността на публичния превоз, а също така се усещат несигурни там. В показателя Working Abroad Index (49-то място) те правят оценка отрицателно локалния пазар на труда и опциите си за персонална кариера.
Емигрантите са недоволни от персоналните си финанси, а 44% споделят, че разполагаемият приход на семейството им не е задоволителен, с цел да водят удобен живот там. Това слага града на 47-мо място в Индекса на персоналните финанси. Поне жилищата са налични, което е една от аргументите, заради които Йоханесбург към момента е на 36-то място в Expat Essentials Index. От друга страна, експатите правят оценка съществуването на държавни услуги онлайн негативно.

#49 Франкфурт: Борба с цифрови и административни спънки
 
Франкфурт е финален в Expat Essentials Index (50-то място) и се подрежда измежду последните 10 във всички свои подкатегории: Дигитален живот (47-мо), Език (46-то), Административни тематики (45-то) и Жилище (43-то). Близо двама на всеки пет са недоволни от административните услуги, налични онлайн и опциите за заплащане с карта, а жилищата се считат за прекомерно скъпи. Експатите също са недоволни от общите разноски за живот, класирайки града на 41-во място в Индекса на персоналните финанси. В показателя за елементарно определяне (48-мо място) споделят, че им е мъчно да си намерят другари на локално равнище и им е мъчно да свикнат с локалната просвета. Франкфурт се показва малко по-добре, само че към момента под междинното, в показателите Работа в чужбина (35-то) и Качество на живот (31-во). Например, до момента в който градът се класира добре за инфраструктурата си за коли (10-то място), той е оценен като най-лошия в света за достъпността на публичния превоз (50-то място).
 istock istock
#48 Париж: Топ град за просвета — в случай че можете да си го позволите

Париж попада в долната петица на Expat Essentials Index (47-мо място). Експатите считат, че е извънредно мъчно да намерят жилище там (47-о място), а 71% споделят, че жилищните разноски са прекомерно високи. Високите разноски също оказват въздействие върху показателя на персоналните финанси (48-мо място): 62% считат общите разноски за живот за прекомерно високи, а 35% не са удовлетворени от финансовото си положение. Експатите също не се усещат добре пристигнали в Париж (45-то място), което е една от аргументите за неговото класиране на дъното в Индекса за елементарно определяне (46-то място). Те считат парижаните за вражески настроени към задграничните поданици и им е мъчно да си намерят другари с локалните. Положителна страна - Париж се класира в средата за качество на живот (30-то място). Експатите правят оценка, да вземем за пример, кулинарното многообразие и опциите за хранене, както и културата и нощния живот. Въпреки това 23% се тревожат за персоналната си сигурност.
 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР