Най-голямата луна на Юпитер произвежда специални електромагнитни вълни – известни

...
Най-голямата луна на Юпитер произвежда специални електромагнитни вълни – известни
Коментари Харесай

Ганимед генерира вълни от електрони – „убийци“

Най-голямата луна на Юпитер създава специфични електромагнитни талази – известни като хорни талази. Техните съмнения провокират бързо ускорение на електроните, които към този момент са захванати в радиационните пояси на планетата.

Колебанията се появяват в доста ниския честотен диапазон, само че могат да изпращат заредени частици, които се впръскват в атмосферата при скорости, приближаващи скоростта на светлината. Луната, наречена Ганимед, създава хорни талази, един милион пъти по-силни от междинните съществуващи към планетата. Те проникват през цялата слънчева система, създавайки полярни светлини, като Северното зарево (Аурора Бореалис), и излъчващи високоенергийни електрони „ убийци “. Тези мощно заредени електронни частици, които могат да носят близо хиляди пъти повече сила, в сравнение с общоприетите рентгенови лъчи, елементарно проникват в изолацията към сензитивната сателитна електроника.

Когато електрическата енергия от тези акумулиращи електрони се натрупва в галактическия уред, може да възникне мощен вътрешен електрически ток, пораждащ дребен удар от гръмотевица вътре в галактическия транспортен съд и е евентуално увреждащ значими съставни елементи и функционалности на апарата.

Хорни талази се създават от всяко небесно тяло във Вселената. Учените обаче имат вяра, че генерираните от Ганимед са доста по-силни от междинното, тъй като луната се намира в магнитното поле на Юпитер. Според последните открития, вълните също се усилват от луната на Юпитер Европа, която сама прави хорни талази 100 пъти по-силни от междинните за планетата.

Хорните талази получават името си, откакто учените са настроили нискочестотните излъчвания и са разкрили, че получаваният тон наподобява на чуруликането на птички, а за някои хора звукът наподобява и на пукането при горене на огън. Хорните талази са специфичен вид радиовълни, зараждащи при доста ниски честоти.

За разлика от Земята, Ганимед и Европа имат орбити преминаващи през гигантското магнитно поле на Юпитер – най-голямата планета в Слънчевата система. Магнитното поле на Юпитер надлежно е най-голямото в Слънчевата система, то е към 20 000 пъти по-силно от това на Земята.

Последните данни за вълните, предавани от Ганимед, бяха получени посредством галактическия транспортен съд „ Галилео Проуб “ на НАСА.

„ Това е в действителност изненадващо и озадачаващо наблюдаване, което демонстрира, че луната с магнитно поле може да сътвори такова голямо увеличаване на вълните “, споделя водещият създател на проучването проф. Юри Шприц от Университета в Потсдам.

„ Хорни талази са открити и в пространството към Земята, само че те не са толкоз мощни, колкото вълните към Юпитер “, споделя проф. Ричард Хорн от Британското антарктическо проучване, който е съавтор на изследването.

„ Дори дребна част от тези талази да избягат от близостта до Ганимед, те ще могат да ускорят частици до доста високи сили и в последна сметка ще произведат доста бързи електрони в магнитното поле на Юпитер.
На Земята хорните талази играят съществена роля в производството на високоенергийни електрони „ убийци “, които могат да повредят галактическите кораби по време на задачи.

Тези последни наблюдения повдигат въпроса дали вълните ще създадат същото във връзка с Юпитер и какво влияние може да имат върху бъдещите задачи към газовия колос.

Наблюденията на вълните на Юпитер дават неповторима опция да се схванат главните процеси, които са от голяма важност за търсенето на нови енергийни източници.

Подобни талази могат да се появят и в екзопланети, обикалящи към други звезди. Резултатите получени освен това изследване, може да оказват помощ да открием дали екзопланетите също имат магнитни полета.

Изследването е оповестено в списание Nature Communications.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР