Най-голямата икономика в ЕС планира да приеме законодателство до края

...
Най-голямата икономика в ЕС планира да приеме законодателство до края
Коментари Харесай

Германия създава фонд, за да избегне придобиванията в частния сектор от Китай

Най-голямата стопанска система в Европейски Съюз възнамерява да одобри законодателство до края на 2019 година, с което ще сътвори държавен фонд, с цел да защищити локални основни компании да бъдат добити от китайски или други задгранични компании.

Министърът на стопанската система Питър Алтмайер разкри проекта през февруари като част от отбранителната индустриална тактика на страната, пиши Reuters.

Идеята на фонда е той да работи взаимно с частния бранш, като закупува дялове от фирмите и по-късно ги продава на други частни вложители. Друг метод, по който може да действа фондът, е като работи непосредствено с частни вложители през цялото време, с цел да не се постанова той да купува дял от съответната компания.

Германският ход идва в интервал, когато Европейският съюз преразглежда индустриалната тактика и връзките си с Китай по отношение на увеличените вложения в сериозни браншове от страна на китайски държавни предприятия.
 Германия е парализирана от неосъществим избор
Германия е парализирана от неосъществим избор

Световният ред, който сътвори немски разцвет, се пропуква. И Ангела Меркел не знае какво да направи

Европейската комисия приканва блока за ограничение навлизането на китайски компании на европейския пазар. Въпросът ще бъде обсъждан на Срещата на върха в Брюксел тази седмица.

Китайското придобиване на немското дружество за роботика Kuka през 2016 година е причина за взетите ограничения от най-силната стопанска система в блока. Планът е фондът да бъде основан до края на 2019 година, с цел да може да оперира през 2020г.

Държавният фонд ще може да купува дялове от фирмите единствено при " изключителни случаи " и за стеснен интервал от време. Такива изключителни обстановки включват отбрана на застрашена инфраструктура, за която държавното управление смята външни вложители като опасност за националните ползи на Германия.

Алтмайер съобщи, че Германия ще остане отворена за задгранични вложения и че държавното управление ще се намеси допустимо минимум и добави:

" Въпреки това може да има изключителни случаи, при които страната би трябвало да предприеме дейности, с цел да избегне съществени последици за стопанската система и за националното богатство на страната. "

Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР