Най-голямата група за украински и бежанци и доброволци във Фейсбук

...
Най-голямата група за украински и бежанци и доброволци във Фейсбук
Коментари Харесай

Украинци скочиха на властта: Некомпетентни сте, лъжете ни, безразлични сте, помагат ни доброволци

Най-голямата група за украински и бежанци и доброволци във Facebook разгласява прочувствено послание към ръководителя на Държавна организация на бежанците Мариана Тошева. От него прозира крайното отчаяние на бежанците от отношението на ръководещите към тях. По думите им организацията има тотално недоумение към потребностите им, както и цялостна липса на връзка с тях. „ От средата на май всеки ден Кризисният щаб лъжеше бежанците! Подвежда ги и до ден сегашен не е дава ясна и съответна информация ”, се показва в обръщението. Те се безапелационни, че държавното управление се пробва да прикрие неуспеха на програмата за пренасяне, пробвайки се да ги очерни.

Ето и цялото послание:

ОБРЪЩЕНИЕ КЪМ ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ДЪРЖАВНАТА АГЕНЦИЯ ЗА БЕЖАНЦИТЕ МАРИАНА ТОШЕВА

Днес на брифинга за преместването на украинците Вие се обърнахте към тях на български език, който украинците не схващат. Обръщаме се към Вас на същия език, който надали ще разберете – украински и човешки.

Брифингът и обръщението Ви към украинските бежанци в България е безусловно самопризнание за некомпетентността на Оперативния спешен щаб! Пълната липса на връзка с бежанците от момента на тяхното прекосяване на границата, цялостното недоумение на потребностите ще са последици в днешния и идните дни.

От средата на май всеки ден Кризисният щаб лъжеше бежанците! Подвежда ги и до ден сегашен не е дава ясна и съответна информация!

За цялата рецесия Вие записахте два апела към украинците! Единия значим апел даже не се опитахте да преведете на украински или да извършите надписи! Всичките Ви брифинги се организират без превод на украински, а по-късно доброволци или некомпетентни медии превеждат информация, която доближава до украинците в изкривена форма!

Да стартираме от лъжата!

В обръщението на Калина Константинова от 13.05.22 година беше обявено, че ще бъде пусната анкета не по-късно от 16.05.22 година Това е обръщението, което не беше преведено на украински, а информацията под видеото се появи на държавния портал седмица по-късно. В обръщението се показва, че анкетата би трябвало да бъде попълнена най-късно до 25 май 2022 година

Какво се случи в действителност? Анкетата беше пусната вечерта на 25.05.22 година С голям брой механически проблеми. С доста сложна регистрация (разбира се, вие мислите за бежанците, изключително за възрастните хора). Анкетата не включва въпроси за здравословното положение или дали човек има специфични потребности. В момента 364 души с увреждания са в България и са настанени в хотели. И сме сигурни, че това не е целият лист.

Въпросът е какво Ви пречеше да разработите анкетата още преди 01.05.22 година, в случай че сте знаели по какъв начин ще се развие по-нататък програмата?

Днес във всички български медии е отразена информацията за неприятните и неблагодарни бежанци от Украйна, които не се явиха за плануваното пренасяне. От Вашето показване следва, че се пробвате да прикриете неуспеха на програмата и Вашата непросветеност!

Цитат: „ За последните 24 часа 5 200 души са напуснали страната. Разбира се, че от тази суха статистика не можем да разберем къде са били настанени тези хора – в хотели или в независимо настанени. Част от украинците, които се завръщат в Украйна, се връщат в региони, които в този момент са мирни.“

Според Вас е пределно ясно, че ориста на тези хора Ви е безразлична. Говорите за мирни градове. Възможно ли е въобще да си визиите страна, в която има война и бомби могат да паднат в къщата Ви всеки ден и да говорите за мирни градове? Има окупирани територии, военна зона и война в цялата страна! Не Ви интересува къде се връщат доста хора. Много от тях се връщат в отчасти окупирания Миколаив, който всекидневно е обстрелван с бомби, връщат се в разрушената Буча, Чернигив.

Липсва проведен превоз за връщане в Украйна! Но Вас не ви интересува, мислите си, че като хората са пристигнали тук, значи имат опция и да отидат. Много от тях просто нямат финансови средства и „ положителните “ украински превозвачи оферират гратис пътешестване на деца до 6-годишна възраст… в ръцете на техните майки. Поне 24 часа пътешестване в ръцете на майка им. Можете ли да си го визиите? Вероятно не, тъй като не Ви интересува!

Казвате, че хората не желаят да се реалокират, а отсядат в хотели при изискване, че ще заплащат, като в същото време цитирате „ 40 хиляди попълниха въпросника, 80% от тях възнамеряват да останат и са подготвени да се реалокират “. Хората живеят от началото на май в очакване и суматоха какво ще им се случи по-късно. Липсата на конкретика от страна на страната основава тази суматоха.

В речта си сравнявате помощта за украинците с подправени сигнали за кола за спешна помощ. Как може да извършите сходно съпоставяне?!

Цитираме: „ Може да се окаже, че бежанският център в Елхово, контейнерно населено място, което може да побере 1700 души, ще се окаже нужен запас. Затова се обръщам към всички украинци, които не желаят да бъдат настанени в държавни бази и по програмата въобще, след 31.05.22 година, да осведомят хотелите и екипите, работещи на място. “ Това звучи като непряка опасност за бежанците.

Ние получаваме повече от 100 запитвания дневно за това по кое време някой ще се свърже с тях и ще даде най-малко малко информация за преселването. Как ще стане преселването и къде? Оставихте хората на мрачно до последно и желаете те да вземат решение за една секунда.

Получаваме сигнали, че появяването на рейсове наоколо до хотелите е изненадала хората, никой не им е споделил нищо рационално. Казали ми да се подготвят и че след 15 минути потеглят. Говорим за майки с деца и възрастни хора. Така ли си представяхте „ огромното преселване “? Да мълчите един месец и да извършите всичко през последните дни, с цел да накарате бежанците да си съберат багажа и да си тръгнат?! И при което ги обвинявате за това?

И трите месеца бежанският проблем се решаваше благодарение на доброволци, елементарни поданици на България. Вие създадохте проблематични стратегии, които доброволците трябваше да вземат решение!

Вие създадохте програмата „ 40 лв. “, която породи небрежни хотелиери и „ туристи “ и туристически компании от Украйна. Една неконтролирана стратегия, която по-късно сътвори сегашната обстановка с толкоз доста хора на брега. Вместо да приготвят качествена анкета за новодошлите през цялото време и в действителност да разбере потребностите на бежанците, всички, в това число спешният щаб и доброволците, се бориха с кашата. Сега с новата стратегия създавате нов безпорядък. Пак повтаряме: неналичието на връзка на разбираемия от бежанците от Украйна език, неналичието на тъкмо дефинирана и ясна стратегия (също на понятен език), следствията от всичко това ще забележим в идващите дни. Кризисният щаб приказва за програмата за интеграция: работа, детски градини, учебни заведения. Къде може да се види тази стратегия? Какво е направено? Колко курса по български език са предоставени от държавни организации? Колко души са минали тези курсове? Колко деца са признати в учебни заведения или детски градини? Колко души работят сега и е желателно да се добави какъв брой членове на фамилията би трябвало да се хранят от един работещ? Колко възрастни хора са без компаньон и какви стратегии са готови за тях? Колко от всички пристигнали от Украйна са подготвени да останат в България най-малко 8 месеца? Казвате, че интегрирате и оферирате бази в планината или изобщо не информирате хората къде ще бъдат преместени, а те даже не могат да схванат къде и по какъв начин да търсят работа там, градини, лечебни заведения, учебни заведения и така нататък Как се интегрират там, в незнайното?

Как е изчислена храната за един ден за човек съгласно програмата от 01.06.22 година? Съгласно какви данни? Посочвате в програмата за хранене на децата данни за 2011-2013г. Можем ли да уточним каква инфлация се случи в страната за 10 години? Взехте ли тези данни поради при изчислението?

Още нещо. През всичките тези дни доброволците получават стотици въпроси от украинците какво ще се случи с тях оттук-нататък?! Нито ние, нито вие имаме отговори на тези въпроси!

Какво ще се случи с тези хора, които ще дойдат след 01.06.22 година? Същото разселване на сляпо?

Казвате, че на доста не им би трябвало да живеят в държавни бази! Не е правилно. Хората просто се опасяват да са в незнание, когато дойдат тук. Те не знаят какво ще се случи с тях и какви благоприятни условия имат в България.

Вече всички сте жигосали като „ туристи “. Срам!

Не мислите за майките, които изведоха децата си от денонощните въздушни паники и бомбите, които можеха да попаднат в къщите им! Не мислите за хората, които напуснаха разрушените градове, губейки всичко, даже фамилията и приятелите! Казвате – даваме ви покрив над главата и храна, какво още ви би трябвало? Мислите ли, че българите, вашият народ, са толкоз богати, че би трябвало непрекъснато да устоят майките с памперси и бебешка храна? Или други неща? Казвате интегрирайте се, като създавате изцяло кастрирана стратегия, едно от изискванията на която е невъзможността да се работи. Тогава обвинявате хората в отвращение. Представлявате ли пазара на жилища чартърен, цена и броя хора, които желаят да дадат да жилища чартърен на украинци? Това е 1/1000 от всички, които имат потребност от помощ. Съгласни сме, че не всеки има потребност от помощ и поддръжка и че има туристи и измамници. Но би трябвало да се опитате най-малко малко да разберете кой в действителност има потребност от помощ! Тогава всичко ще ни се получи! Спрете да обвинявате украинците за тяхната непросветеност и да настройте обществото против бежанците! Най-накрая наемете преводач от български на украински и започнете да говорите с украинците! Разгледайте програмата и в действителност помогнете на тези, които имат потребност, само че не просто по този начин, а с цел да могат тези хора да са в интерес на българското общество и страната след това!

Скъпи украинци!

Първо, не се паникьосвайте!

Второ! Всъщност нашите небрежни сънародници в търсене на облага или кяр, излагат цялата нация. Научете се да бъдете признателни! Навсякъде! Особено с доброволците и тези хора, които са ви помагали откровено през всичките тези месеци!

Трето. В тази невъзможност молим всички бежанци, обитаеми в хотелите, да подпишат това изказване (ако ви дадат), в което се показва, че сте съгласни да бъдете преселени.

Пример за изказване в първия коментар. Ако откажете, ние няма да можем да ви помогнем физически и психически. Положението е мъчно и би трябвало да сте готови всеки миг да бъдете преселени в държавни бази, където ще ви бъдат обезпечени положително жилище, храна, вода и отбрана. Моля, пригответе си багажа в този момент и следвайте инструкциите за пренасяне! Ние, доброволците, ще оказваме помощ на място с каквото можем.

Помогнете ни да ви помогнем! Всичко ще бъде Украйна!
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР