Най-голямата гаранция за националната ни сигурност е развитието на въоръжените

...
Най-голямата гаранция за националната ни сигурност е развитието на въоръжените
Коментари Харесай

Румен Радев: Забавянето на доставката на новите Ф-16 създава риск да загубим въздушния си суверенитет

Най-голямата гаранция за националната ни сигурност е развиването на въоръжените сили на България и съвместимоста им с сътрудниците от НАТО.

Това съобщи президентът Румен Радев , откакто разиска положението на Българската войска с министъра на защитата Стефан Янев, началника на защитата адмирал Емил Ефтимов и висши военни.

По думите на президента неглижирането на военното въоръжение и нашите съюзни задължения е най-голямата опасност за сигурността на България. За да се преодолее този проблем, са нужни непрекъснати дейности, добави президентът.

" Да не се сещаме за армията от рецесия на рецесия и от управление на управление. Необходими са непрекъснати задължения, а не еднократни актове на закупуване на въоръжение. " - сподели Радев

Той заяви, че към този момент има информация, че доставката на първите осем изтребителя Ф-16 ще закъснее.

" Това е извънредно обезпокоително за въоръжените ни сили. То слага освен на тестване персоналния ни състав, само че към този момент вкарва опасности България да загуби въздушния си суверенитет, да загуби опцията да охранява сама своето въздушно пространство, което е и въздушно пространство на НАТО " - съобщи президентът.

Той насочи отговорността за закъснението на доставките към някогашните ръководещи от ГЕРБ, тъй като договорите са подписани в границите на тяхното ръководство.



Създаването на българска батальонна бойна група няма да реши проблемите на сигурноста ни, само че построяването ѝ е значимо, тъй като демонстрира, че можем дружно да работим с нашите съдружници и да демонстрираме, че можем да отговорим при положение на рецесия, добави президентът.

Кризата сред Русия и Украйна основава опасност за сигурността освен на България, само че и на цяла Европа, това е рецесия с световни измерения, разяснява Радев. Той още веднъж посочи, че не би трябвало да се позволява боен спор, а да се търси решение посредством средствата на дипломацията.

Министърът на защитата Стефан Янев се ангажира, че скоро да бъдат оповестени състезания за незаетите длъжности в българската войска. Ресурс има задоволително, с цел да може всички длъжности да бъдат назначени, сподели Янев.

" Благодаря на всички военнослужещи, цивилни чиновници от състава на въоръжените сили, тъй като хората са нашият най-съществен капитал, те са нашият приоритет за развиване. Ние разчитаме на тях. " - сподели Янев.



На фона на пандемичната конюнктура са извършени 329 учения, което е с 50 повече от миналата година, регистрира началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов. Той уточни, че положението на армията е софтуерно остаряло във връзка с въоръжение и техника, само че все пак се поддържа равнище, което подсигурява националната ни сигурност.

Извършен е и разбор дали е могло да бъде избегнат трагичния случай с майор Валентин Терзиев.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР