Най-големият вратар в историята на футболния Спартак – Красимир Зафиров,

...
Най-големият вратар в историята на футболния Спартак – Красимир Зафиров,
Коментари Харесай

Най-големият вратар на Спартак Красимир Зафиров стана на 70

Най-големият вратар в историята на футболния Спартак – Красимир Зафиров, чества 70-годишен празник през днешния ден.

Той е роден на 20 май 1950 година Юноша е на Спартак (Варна), където минава по-голямата част от кариерата му, и част от най-успешния тим в историята на Спартак в интервала 1982/1984. Тогава отборът печели бронзовите медали в елита, стига до край за Купата на България и втория кръг в евротурнира за КНК, като се трансформира в единствения български тим, играл публични мачове с гранда Манчестър юнайтед.

За " соколите " изиграва общо 461 публични мача – 227 в „ А “ група, 175 в „ Б “ група, 55 за купата и 4 в евротурнирите. Играл е също за Велбъжд (Кюстендил), Черно море (Варна) и Шумен.

Зафиров израства в школата на Спартак (Варна). През 1969 година като боец заиграва във втородивизионния Велбъжд (Кюстендил), където за два сезона записва 45 мача в „ Б “ група.



През лятото на 1971 година се завръща във Варна и облича екипа на Черно море, където обаче има статута на трети вратар след Симеон Нинов и Иван Симеонов.

През сезон 1971/1972 изиграва единствено един мач, който е негов дебютен в „ А “ група. На 17 октомври 1971 година е на вратата на " моряците " при загуба с 0:1 като посетител на Спартак (Плевен).

През 1972 година Зафиров се завръща в родния си клуб Спартак (Варна) и бързо се утвърждава като титулярен вратар. Дебютира за " соколите " на 20 август 1972 година при тъждество 3:3 с Локомотив (София). Остава в клуба 12 сезона, в които непроменяемо е №1 под рамката на Спартак. В тях изиграва общо 363 мача за състезание – 188 в „ А “ група и 175 в „ Б “ група. С тима доближава до край за Купата на България през 1982/1983. През есента на 1983 година записва 4 мача в шампионата за КНК, в това число двата мача против британския колос Манчестър Юнайтед. През 1983/1984 помага на Спартак да доближи до бронзовите медали в „ А “ група. Обявен е за най-хубав вратар на сезона, откакто в 22 изиграни срещи позволява 20 гола. През лятото на 1984 година, на 34-годишна възраст, вратарят минава във втородивизионния Шумен. През сезон 1984/1985 е корав титуляр на вратата на тима. Изиграва 33 мача за шуменци в „ Б “ група.



През 1985 година Зафиров се завръща в Спартак (Варна). През сезон 1985/1986 за повторно е разгласен за най-хубав вратар в „ А “ група, защото позволява единствено 21 гола в 24 мача. По време на втория си престой в клуба изиграва общо 39 мача в шампионата и поставя завършек на кариерата си през 1988 година

След това е бил треньор на Спартак, Девня, Антибиотик-Лудогорец и Черноморец Бяла. В момента Зафиров живее в родния си Бяла и е президент на локалния клуб.

 

---

„ Петел ” помества мнение на Красимир Зафиров от най-силния му мач в кариерата – реванша против Манчестър Юнайтед  от 1/8-финалите на шампионата за КНК пред 50 000 фенове на “Олд Трафорд ” на 2 ноември 1983 година.

След като бие с 2:1 във Варна, Юнайтед не позволява изненада вкъщи, и след втора победа, този път с 2:0, с общ резултат 4:1 се класира за 1/4-финалите.



Ето какво декларира Красимир Зафиров за спектакъла на „ Олд Трафорд “: „ Треньорите още не бяха седнали, когато в 30-ата секунда Стейпълтън ме трансферира и откри резултата. После обаче извадих доста. Те нападнаха безспирно, шутираха към вратата от кое място ли не, само че аз имах шанс да спася всичко. С изключение на второто попадение на Стейпълтън. Това е най-силният мач в кариерата ми. Чувството да играя на митичния „ Олд Трафорд “ бе неописуемо, изключително когато чух над 50 000 фенове да скандират името ми. На другия ден имаше мои фотоси и хубави думи за мен в британската преса. И до през днешния ден тръпки ме побиват, като се сетя. Спомням си, че на тренировката преди мача Благой Калфов ми биеше удари и аз разкалях тревата пред голлинията. Чудех се по какъв начин ще вардя на другия ден, в случай че тази тиня изсъхне, а преди дуела с изненада открих, че домакините са сменили чимовете. След срещата присъствах и на друга любопитна преживелица, когато като капитан дружно с треньора Людмил Горанов влязох в залата за конференции. Няколко футболисти на „ Юнайтед “ желаеха да влязат в кафе-бара, само че двама служители на реда заградиха пътя с щитове и не ги пуснаха. Наложи се президентът на клуба да се намеси, с цел да оправя ситуацията.

След дуела вратарят на „ алените дяволи “ Гари Бейли ми подари пет свои фланелки и два чифта ръкавици. Дълго време по-късно пазих с тях, а след това ги дадох на другари. ”

--

Екипът на „ Петел ” честити юбилея на Красимир Зафиров и му пожелава здраве и дългоденствие.

--

На фотосите:

Зафиров във великия мач на „ Олд Трафорд ”.

На конференция на обичания си стадион.

След финала за Купата на България през 1983 година.

Бронзовият тим на Спартак от 1984 година.

Извежда своите с капитанската лента против Манчестър Юнайтед на стадион „ Юри Гагарин ” във Варна.

На среща с легендата Боби Чарлтън в навечерието на дуела с „ алените дяволи ” във Варна.

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз.

Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е предпазена и обезпечена от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X×За да продължите, би трябвало да се регистрирате в уеб страницата Ако сте не запомнили вашата ключова дума можете да я възстановите от тук . Потребителско име*:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР