Най-големият в света суверенен фонд - норвежкият, отбеляза най-успешното си

...
Най-големият в света суверенен фонд - норвежкият, отбеляза най-успешното си
Коментари Харесай

Норвежкият суверенен фонд отбеляза най-успешното тримесечие в своята история

Най-големият в света върховен фонд - норвежкият, означи най-успешното си тримесечие в своята история. От Norges Bank, която ръководи фонда с активи на стойност 1 трилион $, обявиха, че мощното възобновяване на международните фондови пазари през първите три месеца на 2019 година е генерирало общо 9.1% възвръщаемост, оповестява CNBC.

Правителственият пенсионен фонд Global, както е публично прочут, понастоящем възлиза на към 1,05 трилиона $. Целта на фонда е да обезпечи предстоящ източник на приходи от настоящите доходи от продажбите на нефт и газ в Норвегия.

Към 31 март 2019 година фондът е вложил 69,2% в акции, 2,8% в нерегистрирани недвижими парцели и 28% в принадлежности с закрепен приход. Най-големите дялови участия на фонда към края на март са в Apple, Microsoft, Alphabet и Amazon. Според Norges Bank тези софтуерни акции са главната част от най-силно представящия се бранш за фонда, което е с 17,6% по-висок растеж за тримесечието.

В своя отчет Norges Bank оповестява, че компании от бранша "нефт и газ ", както и промишлените предприятия, също се показват мощно. "Това е най-хубавата тримесечна рентабилност на фонда, измерена в крони. Като главен вложител в капитала, ние би трябвало да бъдем готови за огромни съмнения в пазарната стойност на фонда в сходство с развиването на международните фондови пазари ", сподели Ингве Слингстад, основен изпълнителен шеф на Norges Bank Investment в известие за печата в петък.

Резултатът на петролния фонд означи поврат спрямо последните три месеца на 2018 година, когато фондът означи най-големия си спад в цената на крони.

По време, Norges Bank стартира да купува акции, като се възползва от потапящите се цени, с цел да купи акции на стойност 185 милиарда крони.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР