Най-големият в света айсберг A23a през следващите месеци ще започне

...
Най-големият в света айсберг A23a през следващите месеци ще започне
Коментари Харесай

Най-големият айсберг в света застрашен от изчезване

Най-големият в света айсберг A23a през идващите месеци ще стартира бързо да се топи и може да изчезне, споделиха пред кореспонденти учени от съветския Арктически и антарктически научно-изследователски институт, представени от ТАСС.

В средата на ноември А23а вследствие на дрейф бе изхвърлен в открити води в Южния океан. Айсбергът има обща повърхност 4200 кв. километра, т.е. близо два пъти повече от Лондон.

„ Според експерти от Центъра за ледена и хидрометеорологична информация към Арктическия институт през идващия месец той ще навлезе в морето Скотия, където скоро ще престане да съществува “, показват от пресслужбата на съветското научно институция.

През септември 1986 година огромна маса лед се откъсна от шелфовия хладилник Филхнер. На мястото на отцепването се образуваха три великански айсберга, върху един от които се обитаваше сезонната съветска изследователска база „ Дружная-1 “. След като се откъсна от шелфа, айсбергът бързо заседна в южната част на антарктическото море Уедъл, трансформирайки се в мразовит остров. Това лято айсбергът се реалокира за първи път заради въздействието на водните течения.

По време на антарктическата зима айсбергът, движещ се по крайбрежието на Антарктическия полуостров, с помощта на локалната циркулация, измина разстояние от 1118 морски благи (2070 км). По време на дрейфа айсбергът не претърпя обилни загуби на повърхност.

„ Очаква се, че айсберг A23a ще бъде подхванат от океанските течения, идващи от пролива Брансфийлд на изток, по-късно ще продължи пътя си по продължение на Южните Оркнейски острови и ще бъде отвеян в морето Скотия. В бъдеще той много бързо ще спре да съществува като едно цяло под въздействието напразно, вълните и топлите води на Антарктическо циркумполярно течение. Все още обаче не може да се изключи, че айсберг A23a може да остане в системата на морето Уедъл, като в този случай животът му ще се удължи с още няколко години “, оповестиха учените.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР