Най-големият проблем на столицата е, че няма едно конкретно място,

...
Най-големият проблем на столицата е, че няма едно конкретно място,
Коментари Харесай

Проф. Гавраилова: Проблемът на София е, че няма болница, където да се лекуват само деца

Най-големият проблем на столицата е, че няма едно съответно място, където да се лекуват децата. След дихателна реанимация се препращат в други профилирани места, където да се долекуват. Решението е единна педиатрична болница и незабавен център, който да триажира пациентите съгласно признаците им.
Това разяснява проф. Надежда Гавраилова, педиатър и дълготраен началник на Клиниката по детска анестезиология в „ Пирогов”.

Категорично няма лекарска неточност при трагичния случай със гибелта на 3-годишното дете, чиито родители потърсиха помощ в три столични лечебни заведения. Александър загуби борбата за живот след тежко вирусно заболяване, а съгласно експерта не е имало по какъв начин докторите да плануват по какъв начин ще се развие то в идващите няколко часа, бе безапелационна проф. Гавраилова.

Освен това тя изясни, че даже да е било изолирано в педиатрична профилирана среда не би могло да се знае дали е нямало да се стигне още веднъж до трагичния край. Това е по този начин, тъй като постоянно децата лежат до други вирусно заболели или с бактериални инфекции пациенти, поясно доктор Гавраилова.

" Никога родителите не трябва да не помнят, че техните деца не порастват в България отпреди 20 години, когато храната беше храна, когато нямаше 20 добавки към всеки артикул, в този момент всяко 2-ро дете е с дерматит, всяко 5-то с астма, рефлектира изменението в качеството на живота върху тези деца ", изясни още специалистът.

Тя разяснява и краткотрайното затваряне на интензивното на столичната педиатрия като го дефинира като „ смешно”. То спря да приема деца заради липса на специлисти анестезиолози.

„ Никъде по света анестезиолозите реаниматори не правят работата на интензивните педиатри. Те би трябвало да обдишват, да поддържат хемодинамично пациентите, което се случва във Варна, единствено в София сме изправени пред този абсурд, педиатрите да не желаят да извършват тази роля, която е персонално тяхна, те нямат потребност от анестезиолози реаниматори”, съобщи проф. Гавраилова.

Според нея самите те би трябвало да са готови да правят тази работа по този начин, „ както сътрудниците педиатри в Националната кардиологична болница се оправят прелестно с работата в детското кардиохирургично отделение”, изясни още експертът.

„ Там работят единствено педиатри, работят единствено с интубирани деца и с такива, които са на хемодинамична поддръжка, те не се оправдават с това, че нямата анестезиолози на работа”, сподели още Гавраилова.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР