Най-големият пенсионен фонд на Норвегия (KLP) ще се откаже от

...
Най-големият пенсионен фонд на Норвегия (KLP) ще се откаже от
Коментари Харесай

Норвегия загърби книжата на греха

Най-големият пенсионен фонд на Норвегия (KLP) ще се откаже от фирмите, които генерират приходи от алкохол и хазарт. Това е следващата крачка на неговите мениджъри за изключване на така наречен бумаги на прегрешението от капиталовия портфейл на сдружението. Фондът, който ръководи активи за 80 милиарда щ. $, ще продаде акциите на компаниите, които извличат над 5% от облагите си от спиртни питиета или хазартни игри - "раздяла " в размер на 320 млн. щ. $. Сред 90-е изключени компании са производителят на Budweiser - AB InBev, "шампанската " група LVMH, пивоварите Heineken и Green King и производителят на спиртни питиета Diageo.

KLP ръководи пенсионните активи на служащите в норвежкия обществен бранш. Главният изпълнителен шеф - Свере Торнес - показва, че "парите на над 1 млн. норвежци са голяма отговорност и по тази причина управлението преценя регулярно дали те се ръководят по задоволително добър метод ".

Решението на пенсионния фонд следва аналогичните ограничения, подхванати от други огромни вложители за по-стриктен контрол за въздействието на портфейлите им върху околната среда, върху обществото и върху стандартите на надзор. KLP показва статистиката на Световната здравна организация, съгласно която над 50% от случаите на принуждение в Норвегия са под въздействие на алкохолно замайване. Свързаните с използването на алкохол държавни разноски пък се правят оценка на 2 милиарда щ. $ годишно.

През 2014-а KLP изключи от капиталовия си портфейл фирмите, които осъществят над 50% от облагите си от въглища. В началото на май фондът разгласи проектите си да се раздели с книжата на компаниите, които получават повече от 5% от облагите си от въглища. Порнографията от дълго време отсъства от портфейла на KLP.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР