Най-големият паяк в света обикаля Амазонка в търсене на насекоми,

...
Най-големият паяк в света обикаля Амазонка в търсене на насекоми,
Коментари Харесай

Най-големият паяк в света изстрелва косми по враговете си

Най-големият паяк в света обикаля Амазонка в търсене на инсекти, гризачи и даже птици, в които да забие зъбите си, дълги 2,5 сантиметра, след което да ги завлече назад в дупката си. С разкрач от съвсем 0,3 метра и тегло към 170 грама, приказваме за крепко създание, което си е спечелило напълно справедливо могъщия псевдоним: Голиат Птицеяда.

Тези паяци ловци живеят в южноамериканските гори, където плетат паяжини към дупките си, които постоянно са издълбани в паднали дървета, от време на време и над земята.

И защото е толкоз голям, Голиат не прави изключително доста работа.

Птицеядът Голиат (Theraphosa blondi) се смята за най-големия в света с осемте си извънредно мъхести крайници, разпростряли се до 28 сантиметра, което го прави почти с размерите на паница за вечеря. Той също по този начин има голям карапакс – еквивалентът на торсън при паякообразните – с размери към 12 сантиметра.

Има паяк с по-голяма дължина на разкрача: гигантският паяк ловджия, чиито крайници бият Голиат с 30 сантиметра напречно. Но той е по-малък по другите ограничения (все отново задоволително огромен, с цел да влачи опосум за вечеря).

Гигантският паяк ловджия

Въпреки името си, този тип не яде единствено птици. Всъщност те по-често се хранят с инсекти, земноводни и дребни бозайници, само че птиците никога не са изключени от менюто им. Един Голиат е видян инцидентно от откриватели да яде птичка от типа Willisornis poecilinotus, която се е хванала в мрежата му.

Птицеяди са способни да убиват птици, само че сложната част е в улавянето им. Повечето птици са много бързи и като се има поради неприятното зрение на тарантулите, евентуално не са доста сполучливи в лова им спрямо по-лесна плячка като буболечки и жаби.

Що се отнася до това кое животно се осмелява от своя страна да яде най-големия паяк в света – това са змии, други тарантули и бозайници като коати. Голиат обаче не пада без борба. Той има специфични косми по краката, които – когато е застрашен от див звяр – може да изстреля сходно на харпуни към сензитивните им очи. Тези косми също покриват яйчните торбички на женските, тъй че хищниците да не се изкушават да се натикан при дребните им паячета.

 Willisornis poecilonotus male

Willisornis poecilinotus

Интересно се чифтосва. Мъжките Голиати сплитат „ мрежа със сперма “, когато желаят да стартират да вършат бебета. Структурата е сходна на палатка мрежа, която е отворена от двата края и е прикрепена към канара или дънер. Мъжкият пропълзява в нея с главата надолу, с цел да може да я изпълни със сперма, която вероятно някоя женска по-късно да откри и вземе.

В случай, че желаете да видите по какъв начин наподобяват бебетата на най-големия паяк в света, зоопаркът Уелингтън в Нова Зеландия стана първият зоопарк от 20 години, който съумява да излюпи гнездо от типа Theraphosa blondi през 2020 година

В дивата природа може да има до 150 паяка в една мрежа. О, и при положение, че се чудите – най-големият паяк в света очевидно има усет на скариди; факт, което знаем, тъй като Голиатите се ядат в Южна Америка. Те се подготвят като космите им се отстраняват, след което се изпичат в бананови листа. Въпреки това, до момента в който Theraphosa blondi не е в Червения лист за застрашени типове на Международния съюз за отбрана на природата, някои се притесняват, че може да са застрашени заради възходящата им известност в търговията с домашни любимци.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР