Най-големият орбитален телескоп - Хъбъл“, който беше изстрелян в орбита

...
Най-големият орбитален телескоп - Хъбъл“, който беше изстрелян в орбита
Коментари Харесай

Телескопът „Хъбъл“ спря да работи

Най-големият орбитален телескоп - „ Хъбъл “, който беше изстрелян в орбита през 1990 година, е спрял да действа заради компютърен проблем.

От НАСА оповестиха, че работят оптимално бързо, с цел да го поправят, само че телескопът, който би следвало да действа до 2030-2040 година дава от ден на ден признаци на остаряване.

Проблемът се е появил в неделя 13 юни, откакто един от компютрите на телескопа, които са от основани в края на 80-те години на предишния век, е дал неточност. Според НАСА казусът евентуално е зародил поради деградирал модул на паметта. Т ой може  да се е увредил от радиацията в космоса. Екипът се пробва да превключи на един от аварийните модули, с които телескопът разполага.

„ Никой не може да каже какъв брой време може да отнеме подновяването на работата на Хъбъл “, разясняват от центъра, представени от space.com. Към момента напъните на екипа не дават резултат.

Телескопът постоянно през годините е бил посещаван от астронавти, които са подменяли жироскопи, акумулатори и други. Последната задача по обслужване на телескопа бе през 2009 година, само че сега няма планувана сходна задача. Това значи, че в случай че опитите за корекция на Хъбъл от разстояние не дадат резултат, е доста евентуално той да спре да се употребява вечно.

При изстрелването си Хъбъл струваше 4,7 милиарда $ (равностойни на над 9 милиарда $ в момента) и бе най-големият изстрелян в орбита телескоп. Той е построен от НАСА благодарение на Европейската галактическа организация. Досега е изпратил над 1 млн. фотоси с високо качество на обекти, които няма по какъв начин да бъдат снимани по сходен метод от Земята. 

Очаква се неговата функционалност да бъде продължена от телескопа James Webb, чието изстрелване е планувано за ноември тази година, в случай че не бъде още веднъж отсрочено.

Източник: Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР