Най-големият независим търговец на петрол в света, Vitol, очаква да

...
Най-големият независим търговец на петрол в света, Vitol, очаква да
Коментари Харесай

Топ търговец се отказва от руския суров петрол

Най-големият самостоятелен търговец на нефт в света, Vitol, чака да спре да търгува с съветски недопечен нефт до края на тази година, заяви Bloomberg във вторник.

Vitol " има намерение да приключи търговията със недопечен нефт и артикули с съветски генезис, в случай че не е указано друго ", цитира Bloomberg имейл от представителя на компанията, в който се споделя още, че " размерите на петрола ще намалеят доста през второто тримесечие, защото настоящите договорни отговорности понижават, и чакаме това да завърши до края на 2022 година

 

" Базираната в Женева компания също по този начин декларира, че няма да подписва нови покупко-продажби с съветски нефт.

 

Съобщението на Vitol е разследване от настояването на украинското държавно управление от края на март четирите най-големи международни търговци на сила - Vitol, Trafigura, Glencore и Gunvor - да спрат да работят с съветски недопечен нефт. Според " Файненшъл таймс " Trafigura е декларирала, че в този момент купува по-малки количества съветски нефт, Gunvor се е позовала на правно обвързващи съществуващи контракти за търговия, а Glencore се е заела да не влиза в нова търговия с съветски артикули.

Дружествата за търговия с нефт са основна част от инфраструктурата, която разрешава разпространяването на нефт и газ по света. През март Индия закупи няколко милиона барела съветски нефт на спот пазарите от Vitol. Според Financial Times обаче някои рафинерии, банки и корабни компании заобикалят съветската енергетика заради опасения за репутацията си.

Според съветския Национален енергиен институт решението на Vitol да спре търговията с съветски нефт няма да има забележителен резултат върху петролната промишленост на страната, защото Vitol обработва единствено дребна част от съветския недопечен нефт.

" Vitol Group нормално купува до пет милиона тона съветски нефт годишно. В вероятност Русия създава към 550 млн. тона нефт годишно, от които към 45% се доставят на външните пазари ", съобщи заместник-директорът на института Александър Фролов пред съветски медии в сряда. Той добави, че в случай че Vitol спре да продава съветски нефт, китайските компании ще купят този размер.

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР