Най-големият лазер в света е създаден в Националната Лаборатория Лорънс

...
Най-големият лазер в света е създаден в Националната Лаборатория Лорънс
Коментари Харесай

Гигантски лазер търси решение на енергийния проблем на Земята

Най-големият лазер в света е основан в Националната Лаборатория „ Лорънс Ливърмор “ в Калифорния. В него са включени съвсем 40 000 оптически лещи и той основава 192 лазерни лъча.

С този неповторим лазер учените целят пресъздаването на изискванията в ядрото на Слънцето. По този метод те желаят да проучат и да се възползват от силата на нуклеарния синтез, процесът който дава силата на Слънцето и на други звезди, за да получат чиста сила тук на Земята.

При реакцията на синтез дребните ядра се съединяват, с цел да образуват по-тежки ядра. Известно е, че в центърът на нашето Слънце има типове водород, известни като деутерий и тритий, които комбинирани между тях, създават  хелий, един неутрон и количество сила. Деутерият и тритият наподобяват на водорода, само че се разграничават по това, че имат надлежно един и два неутрона повече.

Ако сте сложили реагентите и продуктите на реакция на синтез върху скалата за претегляне, ще видите, че реагентите фактически тежат повече от продуктите. Къде отива останалата маса? Тук идва известното уравнение на Айнщайн: Е= mc2. Това уравнение демонстрира, че масата и силата са взаимозаменяеми. При нуклеарния синтез масата не изчезва, тя просто е преобразувана в сила под формата на радиация. Точно тази сила учените желаят да усвоят и да трансфорат в електрическа енергия.

До пресъздадеш нуклеарен синтез в лаборатория обаче си е съществено предизвикателство. Това е развой който може да възникне единствено при рискови условия на извънредно висока температура и налягане. Това е по този начин, тъй като ядрата са позитивно заредени и се отблъскват. Така че, с цел да могат да се слеят, би трябвало да бъде преодоляна тази отблъскваща мощ, известна като „ силата на Кулон “. При изискванията на високи температури ядрата имат задоволително кинетична сила, с цел да преодолеят това отбиване.

Именно тук идва ролята на гигантския лазер, с който може да се пресъздадат изискванията в ядрото на Слънцето и надлежно реакцията на нуклеарен синтез. Най-големият лазер може да сътвори температура, надхвърляща три милиона градуса по Целзий. При такава температура атомът не може повече да съществува. Електроните се откъсват от съответните си ядра и остава примес от йони и електрони – плазмата или четвъртото измерение на материята.

Лазерът в лабораторията „ Лорънс Ливърмор “ концентрира своите 192 лъча в една дребна цилиндрична камера, наречена „ hohlraum “, който съдържа горивото за синтез и има размера на кръглата гумичка закачена на върха на молива, изпарява и трансформира в плазма съдържащото се в цилиндърчето. В него има деутерий и тритий. Лазерът ги загрява и компресира до рискови стойности, които водят до техния синтез. Ако всичко минава вярно и съгласно теорията, тази реакция на синтез ще се поддържа сама, а силата създавана при реакцията ще бъде повече от загубите.

Във видеото се прави съпоставяне със „ Звездата на гибелта “, съчетание на голям брой лазерни лъчи в един супермощен лазерен лъч. Според науката до момента това беше невероятно, само че към този момент не е по този начин, тъй като в Националната лаборатория Лорънс Ливърмор са намерили метод.

Засега учените към момента не могат да реализират тази цел и да получат сила от реакцията на синтез, само че кой знае? Един ден може да решат дефинитивно енергийния проблем на планетата, като реализиран основана от човек реакция на синтез

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР