Най-големият град-държава в Мезоамерика черпи силата си от ужасна жажда

...
Най-големият град-държава в Мезоамерика черпи силата си от ужасна жажда
Коментари Харесай

Култът към кървавото огледало: направиха зловещо откритие под пирамида

Най-големият град-държава в Мезоамерика черпи силата си от ужасна жадност за човешка кръв и огледала. Острото като бръснач вулканично стъкло, известно като обсидиан, може да задоволи и двете стремежи.

Нов разбор на жертвен храм в предколумбовия град Теотиуакан разкри, че жителите му са били захласнати от огледалата и кръвопролитията, което от своя страна е довело до разширението на империята, пише IFLScience.

Древният метрополис се появява хиляда години по-рано от цивилизацията на ацтеките. Щатът е бил ситуиран в днешно централно Мексико от 100 година пр.н.е. до 800 година сл. Хр. Както в доста мезоамерикански култури, ръководещият хайлайф страда от това, което се назовава „ комплекс на отразяващата повърхнина “. Елитът на града употребявал огледала от пирит и обсидиан, с цел да предсказва бъдещето и да поддържа връзка с боговете.

Според ново проучване на доктор Трентън Барнс от колежа Уилямс тази фикс идея отива доста по-далеч от елементарното предсказание на бъдещето. Превръща се в злокобни ритуали, доказателство за което са открити в Пирамидата на Пернатата змия, която е третата по величина конструкция в античния град.

Учените споделят, че храмът е бил декориран със стотици монументални статуи, изобразяващи огледала, от които съгласно легендата е зародило божеството Перната змия. Дълго време храмът страда от грабители, само че една от неговите скулптури към момента резервира лъскави дискове от обсидиан, които заменят очите на божеството.

„ Смята се, че стотици огледала от този вид са украсявали фасадата на Пирамидата на Пернатата змия. Когато слънцето залезе в края на деня, обсидиановите очи на скулптурите светят със светлина “, споделя Барнс.

Но храмът не е бил предопределен единствено за зрелищни светлинни шоута. Под пирамидата археолозите откриха скелетите на към 200 души, принесени в жертва на божеството. Изследователите нарекоха злокобното изобретение най-голямото ритуално ликвидиране, случвало се в миналото в Мезоамерика.

Сред човешките остатъци са открити голям брой остриета и върхове от обсидиан. Според археолозите обсидианът е бил употребен за ритуални жертвоприношения. Така античната цивилизация разпознава мощна връзка сред огледалата и кръвта.

Барнс показва, че построяването на пирамидата съответствува с повишаването на добива на обсидиан в Теотиуакан. Което обезпечава материал освен за основаване на огледала, само че и за оръжия.

Също по този начин е значимо да се означи, че жертвите, открити под пирамидата, явно са от други страни. Учените имат вяра, че Пирамидата на Пернатата змия е издигната, с цел да усили силата на Теотиуакан, увековечавайки военна експанзионистка и империалистическа идеология.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР