Най-големият фотоволтаичен парк в Румъния и в Югоизточна Европа, простиращ

...
Най-големият фотоволтаичен парк в Румъния и в Югоизточна Европа, простиращ
Коментари Харесай

Най-големият фотоволтаичен парк в Югоизточна Европа бе открит в Румъния

Най-големият фотоволтаичен парк в Румъния и в Югоизточна Европа, разпрострян се на почти 170 хектара, бе открит през днешния ден в Ратещ в южния окръг Арджеш, оповестява Българска телеграфна агенция.

„ Ползите от това оборудване са многочислени и имат доста влияние върху Румъния “ сподели при откриването държавният секретар в Министерството на енергетиката Мариус Нягу.

„ Направихме някои изследвания (…), посредством които изчисляваме, че към 2030 година единствено в бранша във фотоволтаичната промишленост ще имаме към 45 000 сътрудници, обособена работа е вятърната промишленост. В този подобен сюжет виждаме 45 000 непрекъснати чиновници във фотоволтаичната промишленост, което от наша позиция е доста значимо, работим по въпроса с разнообразни сътрудници (…) Вече не сме нова технология, към този момент не е като преди 12-13 години, когато бяха конфигурирани първите фотоволтаични панели “, сподели изпълнителният шеф на Асоциацията на румънската фотоволтаична промишленост (RPIA) Андрей Маня.

Представителите на фирмите, участващи в инвестицията, също приказваха за плана в Ратещ и за вероятностите на възобновимата сила. 

„ Виждаме по какъв начин се развива секторът на възобновимата сила в Румъния. (…) Румънският пазар е основен в Югоизточна Европа и се стреми да реализира задачите за 2030 година за понижаване на излъчванията на парникови газове “, сподели шефът на „ Еконерджи Балкан “ (Econergy Balkan) Богдан Асанаке. 

„ През последните две години завършихме построяването на най-големия фотоволтаичен парк освен в Румъния, само че и в Югоизточна Европа. Това е (…) началото на нова ера в енергетиката в Румъния “, сподели представителят на „ Нофар Енерджи Румъния “ (Nofar Energy Romania) Фави Стелиан. 

Най-големият фотоволтаичен парк в Югоизточна Европа беше открит по време на първото издание на „ Солар оупън дей “ (Solar Open Day). 

Паркът обгръща повърхност от почти 170 хектара в община Ратещ в окръг Арджеш. Изграждането му стартира през 2022 година и приключи след 18 месеца, през септември тази година. Инвестицията възлиза на над 100 милиона евро. 

В парка са инсталирани 135 000 панела с обща конфигурирана мощ 155 мегавата. Фотоволтаичният парк в Ратещ може да зарежда 100 000 семейства.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР