Най-големият екарисаж в България е стоял затворен в продължение на

...
Най-големият екарисаж в България е стоял затворен в продължение на
Коментари Харесай

Най-големият ни екарисаж затворен за 18 месеца `поради обслужване на чужди бизнес интереси`

Най-големият екарисаж в България е стоял затворен в продължение на 18 месеца " заради обслужване на непознати бизнес ползи " - съобщи шефът му Мирослав Александров пред БНР.

След шест извоювани правосъдни борби против Българската организация по сигурност на храните оборудването в Шумен е готово да се включи в унищожаването на евтаназираните животни поради чумата по свинете - непокътнати са и експертите, и профилираният превоз, увери Александров.

" Екарисажът заставам затворен заради обслужване на непознати бизнес ползи и, защото се явяваше основна спънка, най-удобно беше да бъде затворен и със мощна медийна офанзива да бъде показан като нещо недобро, остаряло като технология, рисково за околната среда и здравето на хората. Да се надяваме, че това е минало ", сподели той.

Той разяснява опасенията на ветеринари, че преместването на умъртвените животни до Шумен не е безвредно.

" Ветеринари се притесняват, че по време на превозването на животните от мястото, където са евтаназирани, до екарисажа е допустимо да изтече болест, която да е рискова за животните в района. На пръв взор това звучи разумно, само че екарисажът разполага със профилирани транспортни средства, които са херметизирани. Такава болест няма по какъв начин да бъде позволена. Още повече, че до момента методът на работа е бил тъкмо този, това не е първото заболяване в България, имало е доста по-сериозни, като антракс, който е рисков и за хората. Не сме позволили до момента сходна болест ", сподели Александров.

Мобилните екарисажи на частни компании, с които страната е сключвала контракти, са неприложими в сегашната обстановка на България - счита той и изяснява за какво: " Мобилните екарисажи не работят, тъй като са с прекомерно дребен потенциал и в случай че стартират да обезвреждат, това би лишило месеци. През това време мъртвите животни се разлагат и потегля спомагателна заплаха от други болести ".

Капацитетът в Шумен разрешава унищожаването на 120 тона мъртви животни за денонощие. Вторият ни екарисаж, във Варненско, има потенциал за още 60 тона, т.е. 180 тона. С други думи, и всички наранени от заболяването 126 хиляди животни (по вчерашни данни, оповестени от земеделския министър Десислава Танева) да бъдат умъртвени и изпратени, те ще могат да бъдат унищожени за 24 часа.

За задачата обаче страната би трябвало да разпореди осъществяването на сходна задача на екарисажите. Вероятно могат да го сторят и фермите, само че тогава разноските ще са за тяхна сметка. Впрочем, и в този момент страната - в лицето на БАБХ - е дебитор на екарисажа в Шумен. Тя не е платила за осъществената активност през цялата 2017 година и първото шестмесечие на 2018-а, преди затварянето му, а общата сума е към 8 милиона лв., уточни Александров.

На въпрос за какво се заобикалят екарисажите и страната избира доста по-рискованото за околната среда загробване, той отговори:

" Д-р Илиев (Дамян Илиев е шефът на БАБХ - бел. ред.) се притеснява от заразяване при превозване, само че желая да уверя, че в самия правилник на Европейската комисия за тези действия е казано, че най-хубавият метод за неутрализиране е изгаряне на място, с цел да се предотврати даже най-малък риск за разпространяване на заболяването. На второ място е методът на обработка посредством екарисажиране – това, което вършим ние. Чак на трето място – когато няма подобен потенциал – е загробването.

Ако някой е решил да обслужва стопански ползи, т.е. средствата да бъдат ориентирани към дадени компании, а не към екарисажа, е разумно да прескочи второто и да отиде напряко на третото, само че това са мои догадки, не настоявам, че са истина ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР