Най-големият български манастир – Рилският, е въвел режим на отоплението

...
Най-големият български манастир – Рилският, е въвел режим на отоплението
Коментари Харесай

Рилската света обител с режим на тока

Най-големият български манастир – Рилският, е въвел режим на отоплението поради високите сметки за ток и нафта. Това се дължи на обстоятелството, че Светата обител употребява индустриален ток, който заплаща на същите високи цени, както бизнеса у нас. Същата е обстановката с всички манастири у нас, които – по незнайни аргументи, се смятат за търговски сдружения.

За декември манастирът е получил фактура на стойност 28 000 лв. за ток, което е тройно повече от сметката за декември 2020-а.

За януари чакат даже да е още по-тежка, стана ясно от думите на игуменът на манастира свещеник Евлогий пред Българска национална телевизия.

Заради непостижимите цени отоплението в Светата обител работи по 8 часа дневно и периодично повтаряне на прекъсване и стартиране на радиаторите. В кухнята се готви най-вече на дърва, с които манастирът се е снабдил още през лятото.

Епископ Евлогий изрази вяра, че през февруари Рилският манастир ще получи обезщетения от страната и за предходните месеци. Въпреки, че огромна част от бизнеса към този момент получи помощи през октомври, Светата обител към момента не е получила никаква поддръжка от страната.

Може би някои считат, че това което произвеждаме – религия, просвета, обичаи, е някакво произвеждане, сходно на бизнеса, за жалост, само че това не зависи от нас – посочи свещеник Евлогий.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР