Ремонтираният храм в Клисурския манастир отваря врати за Великден. Светата

...
Ремонтираният храм в Клисурския манастир отваря врати за Великден. Светата
Коментари Харесай

Ремонтираният храм в Клисурския манастир отваря врати

Ремонтираният храм в Клисурския манастир отваря порти за Великден. Светата обител минава през голям брой опустошения и нападения през вековната си история.

Клисурският манастир е четвъртият по величина в България. Намира се на 85 км от София и на 9 км от Берковица, в подножието на северните скатове на Берковския Балкан, под връх Тодорини кукли. Заслужено е наименуван духовната перла на Северозападна България.

На входа на храма е подложен надпис, съгласно който манастирът датира от 1240 година. Многократно е опожаряван, разрушаван и още веднъж възстановяван от християнското население. През далечната 1874 година турски ферман го признава публично за българска реликва.

Църквата е ситуирана в средата на двора на манастира. Там има и аязмо. То се появява след клада, на която са изгорени шестима монаси. Водата е изворна и е с извънредно енергийна резистентност.

Иконостасът е същинско създание в духа на Самоковската школа и Дебърската художествена школа. Изработен е в края на XIX век. Наред с това в манастира има и параклис.

бТВ, „ Тази събота "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР