Най-големият български курорт Слънчев бряг, който остана без чартърни полети

...
Най-големият български курорт Слънчев бряг, който остана без чартърни полети
Коментари Харесай

Слънчев бряг се превърнал в призрачно място

Най-големият български курорт Слънчев бряг, който остана без чартърни полети и европейски туристи, се пита какво ще е бъдещето на всеобщия туризъм - модел на развиване, унищожен от коронавирусната пандемия, написа в разбор на Агенция Франс прес. В разгара на сезона най-малко половината от хотелите в най-големия български черноморски курорт останаха затворени.

Ограниченията за пътешестване попречиха на летовниците от северните страни, изключително британците, които желаят да се възползват от слънчевите лъчи евтино.

" Слънчев бряг е основан за почивки на цялостен интернат, проведени от туристическите организации ", разяснява ръководителят на Съюза на притежателите на хотели в курорта Пламен Копчев, представен от Агенция Франс Прес.

За да бъдат напълно заети хотелите, които се извисяват над 5,5-километровия залив с тънък пясък, са нужни най-малко 100 полета дневно, твърди петдесетгодишният експерт. Миналия месец са кацнали едвам 400 самолета. Броят на инфектираните с Ковид-19 в България продължава да нараства след разхлабването на карантинните ограничения, което съгласно епидемиолозите е станало прекомерно бързо, отбелязва още Агенция Франс Прес.

Миналата седмица бяха регистрирани сред 120 и 290 нови случая на Ковид-19 дневно и няколко европейски страни предложиха да не се пътува до България. Според 35-годишната учителка от Чехия Ленка Свободова хотелът, в който е настанена, е напълнен на едвам 15 %. Барът е отворен и това ни устройва, споделя тя, съпроводена от двама другари. Амбулантните търговци на надуваеми пояси във формата на фламинго, аниматорите, инструкторите: сезонните служащи, които са пристигнали в курорта, стоят бездейни. Стотиците подредени шезлонги и тръстикови чадъри не се употребяват. Оборотът ни по отношение на предходната година спадна с 90 %, оплаква се Неделин Янков, шеф на бар на плажа в този курорт, именуван славянската Ибиса, където младежите нормално идват да се забавляват на невероятни цени.

Европейските туристи изоставиха Слънчев бряг, а българите са малко, установи с мъка той. Никой не би могъл да си показа толкоз драматичен срив, който няма казус, добавя той. България е най-бедната страна в Европейски Съюз. Туристическият бранш обезпечава 12 % от брутния вътрешен артикул на страната като за предходната година България е посетена от 9,3 милиона туристи, напомня Агенция Франс Прес.

За да бъде избавен летният сезон, българското държавно управление субсидира туроператорите, предлагащи чартърни полети, и отвори порти за туристи от прилежащи страни, които не са членки на Европейския съюз, а също и за израелци и кувейтци, които показват негативен тест за COVID-19. Тези старания обаче не доведоха до стремежи резултат, написа в материала си организацията. Българите бяха приканени да прекарат летните си отпуски на родното Черноморие. Те обаче избраха да отидат в прилежаща Гърция, макар тапите на единствения отворен граничен пункт за тях от Атина и наложените санитарни ограничавания, добавя Агенция Франс Прес.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР