Най-големият айсберг в света A23a ще започне бързо да се

...
Най-големият айсберг в света A23a ще започне бързо да се
Коментари Харесай

Най-големият айсберг в света е застрашен от стопяване скоро

Най-големият айсберг в света A23a ще стартира бързо да се топи през идващите месеци и е застрашен от изгубване, споделиха пред кореспонденти учени от съветския Арктически и антарктически научно-изследователски институт (ААНИИ), представени от ТАСС.

В средата на ноември А23а вследствие на дрейф бе изхвърлен в открити води в Южния океан. Айсбергът има обща повърхност 4,2 хиляди квадратни километра, т. е. близо два пъти повече от Лондон.

„ Според експерти от Центъра за ледена и хидрометеорологична информация към ААНИИ през идващия месец той ще навлезе в морето Скотия, където скоро ще престане да съществува “, споделиха от пресслужбата на съветското научно институция, представени от Българска телеграфна агенция.

През септември 1986 година огромна маса лед се откъсна от шелфовия хладилник Филхнер. На мястото на отцепването се образуваха три великански айсберга, върху един от които се обитаваше сезонната съветска изследователска база „ Дружная-1 “. След като се откъсна от шелфа, айсбергът бързо заседна в южната част на антарктическото море Уедъл, трансформирайки се в мразовит остров. Това лято айсбергът се реалокира за първи път заради въздействието на водните течения.

По време на антарктическата зима айсбергът, движещ се по крайбрежието на Антарктическия полуостров, измина разстояние от 1118 морски благи (2070 км) с помощта на локалната циркулация. По време на дрейфа айсбергът не претърпя обилни загуби на повърхност.

„ Очаква се, че айсберг A23a ще бъде подхванат от океанските течения, идващи от пролива Брансфийлд на изток, по-късно ще продължи пътя си по продължение на Южните Оркнейски острови и ще бъде отвеян в морето Скотия. В бъдеще той много бързо ще спре да съществува като едно цяло под въздействието напразно, вълните и топлите води на Антарктическо циркумполярно течение. Все още обаче не може да се изключи, че айсберг A23a може да остане в системата на морето Уедъл, като в този случай животът му ще се удължи с още няколко години “, оповестиха учените.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР