Най-големите консуматори на хляб в Европа са българите, а белият

...
Най-големите консуматори на хляб в Европа са българите, а белият
Коментари Харесай

Забравете за белия хляб! Основателни причини

Най-големите потребители на самун в Европа са българите, а белият самун участва ежедневно на трапезата ни. Диетолозите поучават да се ядат пълнозърнести артикули, а белият самун да се понижи до най-малко или да се изключи въобще от менюто.

В последно време диетите без въглехидрати са доста съвременни, а изоставянето на бялото брашно се прокламира като вярна стъпка към здравословно хранене.

Полезен ли е хлябът и редно ли е да се засищаме с него, не плащаме ли висока цена на традицията да слагаме на първо време тази храна на трапезата си? Ще получим отговор на въпроса, откакто сме наясно по какъв начин се създава бял самун.

Белият самун се прави от рафинирани пшеничени зрънца, от които се отделят зародишът и от горният пласт трици. Премахването на тези два съставния елемент от зърното усъвършенства усета и гладкостта му, само че отстранява фибрите, витамините от В група, витамин Е, минералите и фитохимикалите, които са доста потребни за здравето.

 Забравете за белия самун! Основателни аргументи

От съставките му остават единствено въглехидратите и дребна част от белтъчините. Хранителната стойност на белия самун е съвсем нулева, той единствено напълва стомаха.

В същото време бялото брашно има редица нездравословни въздействия върху тялото. То е причина за наднормено тегло и затлъстяване. Гликемичният показател на хляба е по-висок от този на шоколада. Нишестето във всички хлебни произведения се разделя, навлизайки в храносмилането, и постъпва в кръвта като глюкоза. Това води до пристъпи на апетит.

Проблемите в храносмилането са идната причина, която е в интерес на отказването от белия самун. Глутенът унищожава чревните кафези и това води до храносмилателни разстройства.

На неговото деяние се дължат и пъпките по кожата. Той не се отделя от организма и натрупването му върху стените на червата повреждат влакната му. Това нарушава абсорбацията на питателните субстанции и се отразява върху кожата като пъпки и други раздразнения.

 Забравете за белия самун! Основателни аргументи

Пълнозърнестият съдържа фибри, поддържащи чревното здраве, а в белия те отсъстват.

Белият самун е отровен, защото при производството на пшеница в големи мащаби тя се третира с разнообразни препарати. Избелването на брашното при пречистване се прави с нездравословни субстанции.

Консумацията на бял самун води до пристрастяване. Освобождаването на захари провокира повишаване на инсулина. Гладът за бързи въглехидрати цели прилива на жизнеспособност, който те основават. Резкият скок в равнищата на кръвната захар обаче води до диабет.

Хлябът е необходим в менюто, само че би трябвало да бъде пълнозърнест.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР