Най-едрите търговци на черно злато очакват, че котировките на суровината

...
Най-едрите търговци на черно злато очакват, че котировките на суровината
Коментари Харесай

Отново се заговори за 100 долара за барел петрол

Най-едрите търговци на черно злато чакат, че котировките на суровината ще се насочат към 100 щ. $ за барел - за първи път след 2014-а. Това се случва в хода на напъните на страните членки на ОПЕК и на техните сътрудници отвън картела да компенсират срутва на износа от Иран след възобновените наказания на Щатите против Ислямската република.

Петролните договори на горивото от вид "Брент " с доставка през ноември надвишиха 82 щ. $ за барел (най-високата цена от ноември 2014-а), а на лекия американски недопечен нефт марка WTI надскочиха 72 щ. $ за барел - точно този скок щатският президент Доналд Тръмп се стреми по всякакъв начин да предотврати, като притиска страните от ОПЕК да усилят производството. Засега обаче и те, и другите снабдители на черно злато оказват пасивна опозиция на "директивите " на Белия дом. Което - в композиция с очевидните признаци за ускоряващия се спад на доставките от Иран, увеличи градуса на почналото на 24 септември тридневно заседание на търговците от нефтения отрасъл, рафинериите и банкерите, състояло се в Сингапур в границите на 34-ата годишна петролна конференция на Азиатско-Тихоокеанския район (APPEC). В изявлението си на форума съоснователят на "Меркуриа енърджи груп " - Даниел Джеги, означи, че "пазарът няма отговор на евентуалното евакуиране от пазара на 2 млн. барела дневно през четвъртото тримесечие ". Което прави изцяло вероятен ценовия скок до 100 щ. $ на барел.

Когато през май Тръмп разгласи желанията си да възобнови глобите върху иранския експорт на черно злато, пазарните играчи решиха, че става дума за понижение на предлагането в границите на 300 до 700 хиляди барела на ден, напомни съпредседателят на поделението за нефтена търговия на "Трафигура груп " - Бен Лъкок. Днес обаче консенсусната стойност се е преместила на 1.5 млн. барела дневно, тъй като Белият дом е "изключително сериозен " за тези ограничения. Лъкок осведоми участниците в конференцията на АРРЕС, че чака 90 щ. $ за барел гориво до Коледа и 100 $ за барел при започване на 2019-а.

Грижата на ОПЕК е освен да обезврежда следствията от глобите против Иран. Добивът от Венецуела също пада поради икономическата рецесия в страната. А най-големият източник на нови доставки за международното предложение - щатското шистово гориво, е подложен на възходящ напън поради пределните благоприятни условия на тръбопроводите и проблемите с работната мощ, които попречват растежа.

На фона на този ексклузивен напън при предлагането най-големите петролни производители в света възприеха очаквателен метод на срещата си в столицата на Алжир на 23 септември. Саудитска Арабия, Русия и ОАЕ подчертаха, че имат свободен потенциал да задоволят пазарните потребности, само че няма да го употребяват в задатък. Саудитският министър на енергетиката Халид Ал-Фалих сподели, че кралството не покачва фрапантно добива, тъй като всичките му консуматори получават цялостния брой барели, които са поискали. Рияд счита да помпа повече гориво през септември и да усили още веднъж производството през октомври, уточни Ал-Фатих, без да дава обещание съответни размери.

Основните петролни компании получиха доза утешение от обещанията на ОПЕК. А Джанет Конг - началник на комерсиалното звено на "Бритиш петролиъм " в Азия, показа, че не счита котировката от 100 щ. $ за барел за устойчива в дълготраен проект, тъй като търсенето е застрашено от комерсиалната война сред Щатите и Китай, а предлагането - изключително от Америка, наподобява задоволително, с цел да задоволи потребностите през идните 12 месеца.

Банкери от Уолстрийт и хеджингови фондове също имат известни възражения против "бичите " настроения. Франсиско Бланч - началник на поделението за изследвания на пазара на първични материали в "Бенк ъф Америка ", написа в разбор за клиентите си, че сигналите, които изпраща ОПЕК, значат, че "вероятността за сюжет на скок и следващ срив на петролните котировки, сходен на следения през 2008-а, нарастват ". Преди десетилетие горивото вид "Брент " доближи съвсем 150 щ. $ за барел, само че няколко месеца по-късно пропадна внезапно, тъй като високите цени на петрола и международната финансова рецесия провокираха срив на потреблението. Този път комерсиалната война сред Щатите и Китай заплашва икономическия напредък на Азия, а трусовете на разрастващите се пазари могат да усилят въздействието на по-високите цени върху растежа на международното ползване. Основният сюжет на "Бенк ъф Америка " е за петролни котировки от към 80 щ. $ за барел през 2019-а. Подобни са ценовите упования на банкерите и за четвъртото тримесечие на 2018-а, само че с риск от по-високи стойности - до над 90 и даже до 100 щ. $ за барел.

Генералният секретар на ОПЕК Мохамад Баркиндо прикани на 25 септември за съдействие сред картела и производителите отвън него и предизвести, че в случай че то не бъде реализирано, ще има поредност от рецесии. Баркиндо напомни, че международното търсене на сила се чака да нарасне с 33% до 2040-а, базирайки се на огласената на 23 септември дълготрайна прогноза на ОПЕК. Суровият нефт пък ще продължи да играе преобладаваща роля в енергийния микс в обозримо бъдеще.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР