Най-добрият ни тенисист Григор Димитров победи 53-ия в световната ранглиста

...
Най-добрият ни тенисист Григор Димитров победи 53-ия в световната ранглиста
Коментари Харесай

Григор Димитров не допусна изненада срещу Шарди, но отново показа две лица!

Най-добрият ни тенисист Григор Димитров победи 53-ия в международната класация Жереми Шарди със 7:6(3), 6:4 и се класира за третия кръг на Мастърса в Монте Карло.

Както постоянно се случва в дуелите на най-хубавия ни тенисист, и този път драма не липсваше. Въпреки че поведе с пробив в първия сет и сервираше за частта при 5:3, 34-годишният французин върна пробива и докара нещата до тайбрек. Там обаче хасковлията бе праволинеен и даде едвам 3 точки. Във втория сет по-младият от двамата изкова брейк задатък в петия гейм и до края не позволи повече изненади.

По този метод българинът заслужи 90 точки за международната класация.

Така Димитров ще се изправи против Рафаел Надал или Федерико Делбонис, които излизат по-късно през днешния ден в княжеството.

Първи сет

Григор стартира с две непредизвикани неточности в първото си подаване, само че те бяха бързо поправени, с помощта на началния удар. Геймът бе затворен с ас и 1:0.

Дълго разиграване и форхенд по правата в навън. Последва удар в мрежата след къса замяна на удари и 0:30. Бекхенд уинър по правата от французина понижава пасива на 15:30. Линия по диагонала от сервиращия посредством форхенд, което отвори корта, разреши на Жереми да излезе на мрежата и да приключи. След това обаче 34-годишният състезател още веднъж сгреши обикновен удар, пращайки топката в мрежата – 30:40. Двойна неточност и пробив, 2:0.

Резултатът става 3:0, откакто Гришо отпусна две точки в третия гейм, минавайки през 30 равни след няколко рискови удара от противника, които бяха с изменчив триумф.

53-ият в света печели първия си гейм, с помощта на остротата и дълбочината, които съумя да вложи този път.

Ас за 15:0. Ретур в мрежата и 30:0. Излизане на мрежата след форхенда, с който отвори корта и приключи в противоположния ъгъл. Подобен процес се случи и в идната точка и по този начин българинът повежда с 4:1.

Ретур в навън от Димитров – 15:0. Бекхенд по правата в мрежата – 15:15. Поредица от слайсове на Григор принудиха Шарди да обърне посоката на придвижване и с удар на главната линия притисна оптимално Григор 30:15. Бърза точка за сервиращия – 40:15. Перфектен бекхенд на посрещащия по правата за 40:30. Въпреки това резултатът става 4:2 след печеливш удар по правата от форхенд на французина.

Ретур отвън корта – 15:0. Последва най-дългото разиграване досега, който завърши със сечен бекхенд на нашенеца, който обаче се стопира в мрежата. 15:30 след непредизвикана неточност от противоположната страна на хасковлията. Безкомпромисен бекхенд уинър по правата от някогашния №3 – 30:30. Плитък ретур, който бързо бе осъден от първата ни ракета – 40:30. Ас по диагонала – 5:2.

Шарди записва най-убедителния си гейм досега, затваряйки го на 0 без особени старания - 5:3.

Непредизвикана неточност от форхенд в мрежата на Григор – 0:15. Контра пие на посрещащия с бекхенд по диагонала – 0:30. Аут по широчина на Жереми при зейнал корт – 15:30. Сечен бекхенд на Димитров излетява с малко в навън – 15:40. Перфектен сервис по правата – 30:40. Комбинация 1-2 – сервис по диагонала – форхенд по правата и 40:40. Поредица от доста дълбоки удари на Шарди принуди Гришо да се върне доста обратно, което разреши на съперника да излезе на мрежата и да приключи – точка за връщане на пробива. Загуба на баланс и топка в мрежата връщат брейка – 5:4.

Неуспешна къса топка от Григор – 15:0. Превъзходен бърз форхенд по диагонала матира Шарди – 15:15. Ретур в мрежата – 30:15. Лошо воле от Гришо наоколо до мрежата, французинът стигна до топката и я приключи по правата – 40:15. Максимално бездънен форхенд по правата на нашенеца, който остави без отговор сервиращия – 40:30. Перфектна къса топка на 34-годишния тенисист и 5:5.

След две разменени точки от двамата и 30:30 Шарди стига до точка за пробив след непредизвикана неточност в мрежата. Съперникът обаче избяга от бекхенда си, само че сгреши – 40:40. Отлично воле на Григор, което не остави късмет да посрещащия. Чудесна композиция сервис – форхенд и 6:5.

Шарди печели още един гейм на нула и тайбрек.

Систематична акция по протежението на корта от ракетата на българина завършва с сполучлива офанзива по диагонала 1:0. По-плитък удар на французина след форхенд по правата на Григор и разследване на това хасковлията приключи по противоположния диагонал - 2:0. Непредизвикана неточност по диагонала от форхенд и минибрейкът е върнат - 2:2. Невърнат начален удар - 3:2. Къс ретур от българина, който прикани Шарди да излезе на мрежата и да завърши точката - 3:3. Пресилен бекхенд по правата на 34-годишния състезател - 4:3. Лош слайс от ръката на опитния французин за 5:3. Аут на Шарди по диагонала от бекхенд 6:3. Сетът завършва, откакто ретурът на носителя на 8 АТП трофеи бе пласиран остро по противоположния диагонал и това затрудни оптимално сервиращия, който изпрати топката в навън при идващия си удар - 7:6(3).

Втори сет

Първият гейм за Шарди мина през иглени уши, защото се стигна до няколко равенства и една точка за отразяване на пробива, с която обаче той съумя да се оправи, показвайки по-здрави нерви - 1:0.

Григор от своя страна отговори с безапелационен гейм на 0, който затвори с къса топка по диагонала - 1:1.

Този път французинът не срещна компликации, активизира се още от първата точка и не даде нито една на Димитров - 2:1.

Трети следващ гейм, който не предлага безусловно никаква конспирация, защото приключва на нула - 2:2.

Гришо бързо стига до задатък от 0:40 след няколко грешки на Шарди. Първата точка е обезвредена, само че при идната подаващият изпраща форхенда си по правата в навън на широчина – 3:2.

Непредизвикана неточност от бекхенда на Димитров – 0:15. Шарди връща услугата – 15:15. Още една неправилност, този път от Григор, който по еднакъв метод бърка с навън по дължина – 15:30. Две точки за връщане на пробива след удар с рамката на ракетата. Идеално пласиран начален удар за 30:40. Равенство след чудесна композиция на Гришо. Пресилен удар на Шарди по правата от мощната му страна – преимущество Димитров. Къса топка от посрещащия, която затрудни оптимално нашия представител – 40:40. Нов късмет пред Шарди за пробив след непредизвикана неточност по диагонала. Все отново навън на Жереми, с помощта на поредицата от мощни удари на първата ни ракета. Брутален форхенд по правата от хасковлията – ново преимущество. Невърнат сервис и 4:2.

Шарди резервира интригата до последно, откакто още веднъж оцеля и избави две точки за пробив - 4:3.

Гришо започва с 3 следващи бързи точки, с помощта на началния си удар. Посрещащият предприе оптимален риск с ретура и той му се отплати, притискайки на бекхенд Григор – 40:15. Все отново геймът свършва след удар в навън от посрещане 5:3.

Две следващи тактически неточности от 34-годишния противник – 0:30. След това обаче се събра и изравни до 30:30. Форхенд по правата на линията му дава късмет да измъкне това си подаване. Неточност при волето край мрежата от нашия тенисист и 5:4.

Къса топка на Гришо, която обаче бе достигната от съперника и контрирана по диагонала – 0:15. Невърнат сервис – 15:15. Нова неточност от Григор – 15:30. Шарди обаче пресилва бекхенда си по дължина и 30:30. Ретур в навън – 40:30. Чудовищен форхенд уинър по правата на спечелилия от Финалите на АТП в Лондон за 2017 година – гейм сет и мач!
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР