Най-добрият ни джудист Ивайло Иванов пропуска европейската открита купа в

...
Най-добрият ни джудист Ивайло Иванов пропуска европейската открита купа в
Коментари Харесай

Ивайло Иванов получи своята премия за титлата в Португалия

Най-добрият ни джудист Ивайло Иванов пропуща европейската открита купа в София този уикенд поради контузия.

" Получих удар в коляното по време на шампионата в Португалия, не е съществено, само че преценихме с треньорския и с лекарския екип да почивам към 15 дни – съобщи Ивайло. - Не желаеме да рискуваме, а да се съсредоточим върху огромните надпревари тази година. Трябва да се възстановя физически и душевен. Винаги съм желал да се боря в България, тъй като най-голямата ми цел е да стимулирам децата да влезят в залата. “

На шампионата Гран при в Португалия той завоюва купата в категория до 90 кг, а през днешния ден бе премиран от президента на федерацията Румен Стоилов и вицепрезидента Даме Стойков.

" В Португалия бях доста спокоен, работим върху това професионално – продължи Иванов. - Получих верните препоръки от Ален Шмид. Той ми сподели, че няма значение дали съм първи или втори, значимото е да си свърша работата. И нещата се случиха по най-хубавия метод. Бях добре квалифициран, физически и душевен се усещах доста мощен. "

Мениджърът на отбора Ален Шмит пък чака България да класира 4-5 състезатели за олимпийските игри в Париж 2024.

" Ивайло е експерт, желае да учи и да се развива – сподели френският експерт. - Той работи всички ден и желае да бъде първенец. Аз една година съм в България, само че виждам огромен капацитет в националния тим. Ако всеки взема образец от Ивайло, в случай че тренира всеки ден, ще има триумфи в джудото. Лично аз чакам, България да има 4-5 състезатели на олимпиадата в Париж.

Над 400 състезатели от над 40 страни ще вземат участие на Европейската открита купа по джудо за мъже и дами в София, която е подготовка за олимпийските игри Париж 2024. Схватките са през уикенда (11-12 февруари) в " Арена Асикс ".

България ще бъде показана с 40 състезатели, измежду които Янислав Герчев, Денислав Иванов, Марк Христов, Борис Георгиев, Ивелина Илиева, Габриела Димитрова, както и млади състезатели.

Гост на шампионата ще бъде Ласло Тот (Унгария), президент на Европейския джудо съюз.

" Очертава се доста мощен шампионат, макар че 60-70 състезатели се отхвърлиха по разнообразни аргументи - разяснява президентът Румен Стоилов – Все отново идват над 400 джудисти от 45 страни. “

И посочи, че федерацията към момента няма финансиране.

" Тя и страната няма бюджет, не сме единствено ние в спорта – продължи Стоилов. - Хубаво е, че можем да беседваме с ръководителите на Министерството на спорта. Финансиране към момента няма, има проекто-договори, които не са подписани. Аз съм уверен, че до две седмици ще стартират разплащания ", добави президентът на централата.

Той разкри, че финансирането в джудото е обвързвано извънредно доста със средства, тъй като точки за ранглистата се печелят един месец преди олимпиадата, а шампионати има всеки месец.

" Обществото и Спортното министерство би трябвало да разбере, че всеки спорт си има специфичност – посочи той. - Джудото е един от дребното спортове, които набирането на точки завършва един месец преди началото на олимпийските игри. В момента имаме четирима състезатели в квотите, само че в случай че те пропуснат три надпревари, отпадат. Ако няма съответно финансиране да вървим на надпревари, няма по какъв начин да стане. Те са най-важното. Миналата година единствено за шампионати страната ни беше отпуснала 420 хиляди лв., а ние похарчихме 800 хиляди... “
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР