Най-добрият български тенисист Григор Димитров загуби финала на турнира на

...
Най-добрият български тенисист Григор Димитров загуби финала на турнира на
Коментари Харесай

Григор Димитров загуби от Яник Синер на финала на турнира Мастърс в Маями

Най-добрият български тенисист Григор Димитров загуби финала на шампионата на твърда настилка от сериите " Мастърс 1000 " в Маями (САЩ) с награден фонд 8,9 милиона $, съобщи Българска телеграфна агенция.

Поставеният под номер 11 Димитров отстъпи пред италианеца Яник Синер с 3:6, 1:6 за 74 минути.

Това беше трети край за 32-годишния българин на " Мастърс 1000 ". През 2017-а той победи с купата в Синсинати, а в края на предишния сезон загуби в Париж от Новак Джокович. За Димитров това беше и трети мач за трофей от началото на 2024-а. През януари той стана първенец в конкуренцията на твърди кортове от сериите АТР 250 в Бризбън (Австралия), а през февруари игра край на ATP 250 в зала в Марсилия.

Синер направи два пробива в първия сет, които завоюва за 42 минути. Той взе подаването на хасковлията в петия и в деветия гейм. Във втората част номер 4 в схемата беше още по-убедителен. Италианецът стигна до нови два брейка, завоюва пет следващи гейма от 1:1 до 6:1 и затвори мача.

22-годишният Синер, който ще се изкачи до рекордното второ място в международната класация, завоюва втори трофей от " Мастърс 1000 " в кариерата си, откакто победи в Торонто предишния сезон, и общо 13-и. За него това е първа купа от Маями след провалите на финалите през 2021 и 2023 година.

С днешната си победа италианецът, който е първенец от Откритото състезание на Австралия, води с 3:1 триумфа в директните мачове против българина. Двукратният отличник от София е с съвсем съвършен баланс от 22 победи и единствено 1 загуба през тази година, като отстъпи единствено на полуфиналите в Индиън Уелс пред Карлос Алкарас.

Това беше първи край за Григор Димитров в Маями. Първата ракета на България стигна до огромния дуел след страхотни победи над трима играчи от топ 10 - Карлос Алкарас (номер 2), Александър Зверев (5) и Хуберт Хуркач (9).

След мощното си показване хасковлията ще се завърне в топ 10 на международната класация за първи път от 2018 година насам и от на следващия ден ще бъде номер 9 в света. От началото на годината той има 20 победи и единствено 5 загуби.

След мача Димитров съобщи, че Яник Синер играе най-хубавия тенис в света към този миг.

" Яник играе извънреден тенис сега. Можете да видите какъв брой съсредоточен и съдбоносен е той. Нивото му на игра е извънредно високо с помощта на увереността му. Не усещам потребност да го съпоставям с други тенисисти по този въпрос. Може ли Яник да играе още по-добре? Не знам. Той ще ни го покаже. Той изигра толкоз доста мачове на същото равнище, това е негова заслуга. В момента Яник е най-хубавият тенисист в света “, сподели Димитров на конференцията след финала.

С триумфа си в Маями Синер се изкачи до второ място в класацията на AТП. Димитров стана деветата ракета в света.

Григор Димитров добави, че най-трудният противник за него остава швейцарецът Роджър Федерер.

" За мен най-трудният противник беше Роджър в разцвета на силите си. Ставаше неуместно. Спомням си няколко пъти на Уимбълдън просто желаех да изкопая дупка и да изчезна (усмихва се). Не съм имал това възприятие в мачове с други тенисисти, тъй че да, Роджър ще си остане най-трудният ми противник. В мачовете с него страдах най-вече “, сподели Димитров.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР