Най-добрият български снукър съдия Десислава Божилова няма да бъде третият

...
Най-добрият български снукър съдия Десислава Божилова няма да бъде третият
Коментари Харесай

Десислава Божилова ще почака поне до догодина за финал в “Крусибъл”

Най-добрият български снукър арбитър Десислава Божилова няма да бъде третият човек на зеленото сукно на Световното състезание в “Крусибъл ” тази година.

След пропуснатия “Мастърс ” в “Александра палас ” предходната седмица мнозина се зачудиха дали Деси няма да бъде удостоена с достойнството да приключи “Тройна корона ” като рефер още през 2023-та. Българката ще би трябвало да изчака най-малко до идващия сезон, тъй като към този момент беше арбитър на финала в Шампионата на Обединеното кралство.

Това изясни самата тя пред Sportal.bg.

По традиция от World Snooker Tour държат на ротационния принцип в най-големите шампионати - UK Championship, “Мастърс ” и Световното. Затова и Божилова пропусна най-престижната конкуренция отвън ранкинг системата, с цел да бъде даден късмет на някой от другите рефери.

Едва ли и Деси ще получи наряд за втори следващ път за полуфинал в “Крусибъл ” - още веднъж по същата причина.

Тя въпреки всичко евентуално още идващия сезон ще може да стане първата жена рефер с “Тройна корона ”. Ако се случи в идващите три години пък ще може да сложи връх за най-млад арбитър, осъществил сбирка от трите най-важни мача в снукъра. Засега това название принадлежи на 33-годишния Марсел Екарт, който точно предходната седмица в “Мастърс ” събра “Тройната корона ”.

Екарт е рекордьор и по най-млада възраст за съдийстване на край в “Крусибъл ”, когато получи влиятелния наряд през 2020 година. 30-годишната Божилова щеше да го мине с няколко месеца, в случай че беше рефер този сезон, само че към момента остава действителният късмет да бъде известна не просто като първата жена с “Тройна корона ”, само че и най-младият с такова достижение въобще в историята на джентълменския спорт.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР