Най-добрият български баскетболист Александър Везенков ще играе в НБА от

...
Най-добрият български баскетболист Александър Везенков ще играе в НБА от
Коментари Харесай

Везенков е едва вторият българин, който ще играе в НБА, още няколко бяха близо до Лигата на извънземните

Най-добрият български баскетболист Александър Везенков ще играе в НБА от новия сезон. Везенков подписа със Сакраменто Кингс, който се оказа и най-сериозният тим, който го желаеше. Припомняме, че Везенков беше определен на драфта на НБА през 2017-а година от Бруклин Нетс. През 2021 година правата му минаха в Кливланд, а през 2022 година ги взе Сакраменто. В последните месеци " кралете " пратиха няколко свои представители на мачове на Олимпиакос, в това число и треньорът Майк Браун, който също гледа българина онлайн. 
Прочетете още
Именно Сакраменто обаче се оказа тимът, който е най-сериозен и настойчив и българинът не избърза с решението си да отиде в Съединени американски щати и може би го направи в най-точния миг. 



Везенков беше на крачка да напише и още една страница в историята на българския баскетбол през миналия сезон, ставайки първият българин вдигал Евролигата - еквивалента на Шампионската лига в баскетбола. За страдание макар, че още веднъж беше измежду най-хубавите Сашо и Олимпиакос не съумяха да вдигнат трофея, откакто изгубиха със единствено точка финала от Реал Мадрид. Той беше определен и за MVP на постоянния сезон на Евролигата, което е друго историческо достижение за български баскетболист. Той попада и два пъти подред в идеалната петица на най-хубавите в Евролигата. 

Новият сезон в НБА стартира през октомври и ни броят броени месеци до това да забележим българин още веднъж да играе в НБА. 

Везенков ще взима 20 млн. $ за 3 сезона в новия си клуб. 

Георги Глушков - първият в НБА



Преди Везенков единствено още един българин се е докосвал до най-хубавото състезание в света на баскетбола. Това е актуалният ръководител на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков. Той играе един сезон 1985-1986 във Финикс Сънс. Той идва от Академик Варна и се трансформира в първия и до предходната седмица беше и единствен българин, който е играл в Лигата на извънземните. 

За един сезон при слънцата Глушков записва 49 мача, в които приблизително по 4.9 точки на дуел, приблизително по 3.3 битки и приблизително играе по 15.8 мин. на среща. 

Още няколко българи са близо, само че в действителност и доста надалеч от това да заиграят в НБА. 

Атанас Голомеев



Първи от тях е легендата Атанас Голомеев, който е считан за най-хубавият български баскетболист за всички времена. Легендата на Академик и националния тим на България е бил мощно мечтан от тимове от НБА. Това става, откакто през 1968-ма година той отпътува за Канада и играе за колежанския тим МакГил Редман. Впечатлени от мощните изяви на българина няколко клуба от НБА го желаят в редиците. До трансфер обаче не се стига най-много поради тогавашното време на комунизма и той не е позволен да остане в Америка. 

На летни лагери и подготовка

Няколко български баскетболисти са се докосвали до НБА, само че са водили единствено подготовка без да бъдат избирани на драфта. Все отново те са упражнявали с едни от най-хубавите, само че не са съумели да стигнат до Лигата на извънземните. 

Бойко Младенов 



Имено новият тим на Сашо Везенков - Сакраменто Кингс кани братът на именития Георги Младенов в летния лагер на НБА през 2003г. Той обаче не съумява да пробие и да си завоюва място измежду най-хубавите. 

Тодор Стойков



Един от най-хубавите български играчи в края на 90-те до 2010г. играе в Лятната лига на НБА през 2003г. за отбора на Кливланд Кавалиърс. В момента Стойков е изпълнителен шеф на футболния Спартак Варна.

Филип Виденов 



Друг от доста положителните български играчи през последните години и капитан на националния тим. Той играе през 2008-ма година в лятната лига за тима на тогавшния Ню Орлиънс Хорнетс в този момент отборът се споделя Ню Орлиънс Пеликанс. В момента Виденов е изпълнителен шеф на БФБ. 

Симеон Найденов 



Бившият състезател на ЦСКА и Лукойл Академик през 2004г. е част от лятната лига в отбора на Далас Маверикс. След края на кариерата си той участваше в реалити предаване и беше в ролята на баскетболен коментатор. 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР