Най-добрият български алпинист Боян Петров е в неизвест. Започнало е

...
Най-добрият български алпинист Боян Петров е в неизвест. Започнало е
Коментари Харесай

Боян Петров в неизвестност под връх Шиша Пангма

Най-добрият български планинар Боян Петров е в неизвест. Започнало е търсене, оповестиха от Министерството на външните работи. Петров на 10 април отпътува за Тибет, където по проект би трябвало да нападна най-ниския от осемхилядниците Шиша Пангма. От Министерство на външните работи не посочват името на българина, в отговор на питане на " Дневник " на 6 май вечерта откакто маджарски планинар, чиято експедиция също е под върха, заяви, че никой не е виждал Петров през последните няколко дни.

Тази заран брачната половинка на алпиниста Радослава Ненова заяви в пост във " Facebook ", че " Боян е в неопределеност от дни, някъде по ската на връх Шиша Пангма. Със сигурност е направил опит да се качи на върха, тъй като палатката му е била на лагер 3. Времето внезапно се е влошило и другите момчета са слезли в базовия лагер. Те са се движили един ден след него...спасителна акция сега не е допустима. Най-рано на следващия ден ще тръгнат да го търсят. "

Екипът на българския планинар в София изясни пред " Дневник ", че към този момент няма аргументи за терзание, тъй като Петров всекидневно е по-бърз от другите и се движи нагоре с ден напред, а и тази обстановка, при която няколко дни няма връзка с него, е нормална. " Няма ясни признаци, че Боян има проблем ", разясниха от екипа.

Какво се знае

 
На 6 май дежурният в посолството на България в Пекин е получил по факс съобщение за български жител, който е в неопределеност на територията на Тибетския самостоятелен регион. Името не се загатва. Той е бил член на интернационална експедиция, която е имала позволение за нанагорнище на връх Шиша Пангма (8027 м). Предприета е интервенция по издирването му.

Министерство на външните работи е по отношение на роднините на българския жител и оказва цялостно подпомагане на тях и на китайските управляващи, се споделя в известието на министерството. Тази заран в профила си във " Facebook " брачната половинка на алпиниста Радослава Ненова също показа информацията, с която разполага.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР